Kuantumun geleceği Koç Üniversitesi’nde konuşuldu

Kuantumun geleceği Koç Üniversitesi’nde konuşuldu
UNESCO’nun “Dünya Kuantum Bilimi ve Kuantum Teknolojileri Yılı” kapsamında düzenlenen Kuantum Teknolojileri ve İnovasyonun Geleceği Zirvesi, Koç Üniversitesi Rumelifeneri Kampüsü’nde bilim dünyasının önde gelen isimlerini bir araya getirdi.

Koç Üniversitesi, UNESCO’nun “Dünya Kuantum Bilimi ve Kuantum Teknolojileri Yılı” ilanı kapsamında düzenlenen Kuantum Teknolojileri ve İnovasyonun Geleceği Zirvesi’ne 6 Kasım 2025 tarihinde Rumelifeneri Kampüsü’nde ev sahipliği yaptı. Kuantum dünyasının önde gelen araştırmacılarını, dünya çapında akademisyenleri, kamu ve özel sektör temsilcilerini bir araya getiren zirve, kuantum bilimi ve teknolojilerinin geleceğine dair uluslararası bir buluşma noktası oldu.

Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Sitti açılış konuşmasında, “Koç Üniversitesi olarak kuantum bilimini yalnızca bir araştırma alanı değil, fiziğin dili ile mümkün olanın sınırları arasında bir köprü olarak görüyoruz. Uluslararası Kuantum Yılı’nda düzenlenen bu zirve, üniversitemizin bilginin sınırlarını zorlayan, disiplinlerarası ve küresel ölçekte etkili araştırmalar konusunda kararlılığını yansıtıyor. Amacımız, Türkiye’yi kuantum biliminde bölgesel bir lider, Koç Üniversitesi’ni ise bu alanda ulusal bir merkez haline getirmek” dedi.

Zirvede kuantum hesaplama, iletişim, sensör teknolojileri, veri güvenliği ve yapay zekâ gibi alanlardaki son gelişmeler ele alındı. Katılımcılar, kuantum teknolojilerinin toplumsal ve ekonomik dönüşümdeki etkisini tartıştı. Prof. Dr. Metin Sitti konuşmasında, “Bilim insanlığın en birleştirici dili; farklı disiplinleri, kurumları ve kültürleri ortak bir merak etrafında buluşturuyor. Kuantum bilimi de bu birliğin en güçlü örneklerinden biri; mühendisliği, fiziği ve teknolojiyi aynı potada eritiyor” ifadelerini kullandı.

1762754721-konferans-gorsel-1.jpg

UNESCO’nun küresel ölçekte yürüttüğü “Dünya Kuantum Bilimi ve Kuantum Teknolojileri Yılı” girişiminin Türkiye ayağı olarak düzenlenen zirve, bilimsel farkındalığı artırmanın yanı sıra uluslararası iş birliklerine de zemin oluşturdu.

Zirvede, Koç Üniversitesi’nden Prof. Dr. Özgür Müstecaplıoğlu, kuantum araştırmalarında disiplinlerarası yaklaşımın önemine vurgu yaparken; Max Planck Işık Bilimi Enstitüsü’nden Prof. Dr. Gerd Leuchs, kuantum optiği ve fotoniğin geleceğini değerlendirdi. Ayrıca, Universidad Complutense de Madrid’den Prof. Dr. Luis L. Sánchez-Soto, Palermo Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mauro Paternostro ve Cambridge Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mete Atatüre, kuantum teknolojilerinin farklı alanlardaki uygulamalarına dair sunumlar gerçekleştirdi.

1762754753-profdrmeteatture.jpg

Zirvenin öne çıkan bölümlerinden biri, “Bilimsel Yayıncılıkta Özgünlük ve Etik” başlıklı özel oturum oldu. Katılımcılar, akademik üretimde özgünlüğün, güvenilirliğin ve yapay zekânın rolünü tartıştı.

Öne Çıkanlar