Bir Tablonun Anlattıkları “St. Anthony'nin Baştan Çıkışı”

Çöl benzeri bir manzara tasvir edilmiştir: masmavi bir gökyüzünde yüksek bulutlar ve koyu, sıcak tonlarla alçak bir ufuk çizgisi. Aziz Anthony figürü sol alt köşede diz çöker. Sağ elinde bir haç tutar ve sol eliyle kendini belirsiz bir biçimde destekler. Sağ ayağının yanında bir insan kafatası yatıyor. Bir at tarafından yönetilen bir filler geçit töreni St. Anthony’ye yaklaşıyor. Filler ayartmayı temsil eden sembolik nesneler taşırlar: göğüslerini tutan çıplak bir kadın heykeli, bir dikilitaş, çıplak, bedensiz bir kadın gövdesini çevreleyen bir yapı kompleksi ve dikey bir kule. Hayvanların abartılı, uzun, cılız bacakları var, bu da onları ağırlıksız gösteriyor.
“St. Anthony’nin Baştan Çıkışı” başlığı, resmin anlamı ve ikonografisi hakkında ipuçları sağlar. Bunlardan biri, gücü ve şehveti temsil eden bir at şeklinde tasvir edilmiştir.

Çıplak bir kadının üzerinde durduğu altın şehvet kupasını sırtında taşıyan filin formu, kompozisyonun erotik karakterini vurgular. Diğer filler binaları sırtlarında taşıyor; birincisi Roma’daki Bernini’den esinlenilmiş bir dikilitaş taşır ve ikinci ve üçüncüsü Palladio tarzında Venedik yapılarıyla yüklüdür.
Odak noktası, hayvan geçit törenidir, çünkü resimdeki en büyük unsurdur ve izleyicinin odağını yakalamaya çalışır. Arka planda, başka bir fil, fallik imalar sergileyen uzun bir kule taşır ve bulutlarda, geçici ve ruhsal düzenin bir sembolü olan Escorial’in birkaç parçası görülebilir.
Aziz Anthony, vizyonu engellemek için haçını kullanarak tüm baştan çıkarmalara karşı çıkmalıdır. Aziz çıplaktır ve bu azizin zayıflığını akla getirir ve böylece onu, günaha galip gelmesi gereken çarmıhın gücüyle yan yana getirir.

St. Anthony, bir dizinde, yaratıkların ilerleyen geçit törenine karşı haçı uzatarak, erotik görüntülerin çeşitli temsilleriyle tepesinde görülür. Filin sırtına monte edilen dikilitaş, Gian Lorenzo Bernini tarafından tasarlanan Roma dikilitaşı Fil ve Obelisk’e saygı duruşu niteliğindedir. Devam eden filler, Palladian’ı andıran yapıları ve bir fallik kuleye sahip bir sonrakini taşırlar. Fillerin arkasındaki bulutlarda, ruhani ve zamansal düzensizliği temsil eden El Escorial’ın kısa bakışları görülebilir.
Dali garip bir dünyanın sisli olaylarını, objelerini, yaratıklarını her türlü mantık düzeninden uzak, tablolarında canlandırıyordu. Kadın vücutlarından çekmeler çıkıyordu. Bunlar, kadınla dolap arası acayip yaratıklardı. Çöl manzaraları içinde zürafalar yanıyor, çıplak kadın ve erkek vücutları çeşitli deformasyonlar ve değiştirmelere maruz kalıp kamburlaşıyor ya da ancak desteklerle ayakta durabiliyordu. Ağaç dallarına çamaşır gibi yumuşamış salkım salkım saatler asılıyordu. Sahillerde, kayalıklar arasında dikiş makineleri yerleşmiş, dekorla bir türlü bağdaşamıyorlardı. Dali yan yana gelince en uygunsuz görünen, en bağdaşamayan eşyayı umulmadık şekillerde bağdaştırıyor, insanın hayal dünyasının kapılarını ardına kadar açıyordu.

Salvador Dali henüz tanınmadığı yıllarda günlüğüne, “Bir dahi olacağım ve herkes bana hayran kalacak” yazdığında henüz on altı yaşında bir genç idi. Salvador bu sözünde durdu ve eşsiz yeteneğini ustalıkla kullanıp gizli imgeler yerleştirilmiş dâhice eserler ortaya çıkardı. Ve Salvador Dali olarak karşımıza çıktı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Kubilay Kaptan Arşivi