BORÇLANMADA DOLAR ÜZERİNDEN REKOR FAİZ

BORÇLANMADA DOLAR ÜZERİNDEN REKOR FAİZ
Bankalara getirilen yükümlülükler nedeniyle iç borçlanmada faizler tarihi düşüşler yaşarken dış borçlanmada faizler 19 yılın rekorunu kırdı.Hazine 2028 vadeli eurobond ihracını 1,5 milyar dolar borçlanma ile tamamladı....

Bankalara getirilen yükümlülükler nedeniyle iç borçlanmada faizler tarihi düşüşler yaşarken dış borçlanmada faizler 19 yılın rekorunu kırdı.

Hazine 2028 vadeli eurobond ihracını 1,5 milyar dolar borçlanma ile tamamladı. Borçlanmada uygulanan faiz yüzde 10 oldu. Bu hesaba göre Hazine 5 yılda, ana paranın yarısı kadar yani toplamda 750 milyon dolar faiz ödeyecek.

Bu tahvil ihracıyla birlikte Türkiye, 2022 yılında uluslararası sermaye piyasalarından toplam 9 milyar dolar tutarında finansman sağlamış oldu. Öte yandan Hazine 19 yıl sonra ilk kez yüzde 10 faizle dolar borçlanmış oldu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan konu ile ilgili yapılan yapılan açıklamada, “15 Ocak 2028 vadeli tahvilin kupon oranı yüzde 9,875, getiri oranı yüzde 10 olarak gerçekleşmiştir. İhraca 150'nin üzerinde yatırımcı, ihraç tutarının 3 katından fazla talep göstermiştir” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, tahvilin yüzde 33'ünün ABD’ye, yüzde 27'sinin Türkiye’ye yüzde 22'sinin Birleşik Krallık’a, yüzde 10'unun diğer Avrupa ülkelerine ve yüzde 7'sinin Orta Doğu’ya ve yüzde 1'inin diğer ülkelerdeki yatırımcılara satıldığı belirtildi.

HER BORÇLANMADA DAHA YÜKSEK FAİZ
Hazine ekimde 3 yıl vadeli dolar cinsi sukuk ihracıyla yüzde 9,75 faizle 2,5 milyar dolar borçlanmıştı. Mart ayında ise Hazine, 2027 vadeli tahvilinde yüzde 8,6 faizle 2 milyar dolar borçlanmıştı. Hazine şubat ayında ise sukuk ihracı ile yüzde 7,25 faizle 3 milyar dolar borçlanmıştı.

RİSK PRİMİ ARTTIRKÇA BORÇLANMA MALİYETİ ARTIYOR
ABD’nin 5 yıllık vadeli hazine tahvil faizi yüzde 4,40 seviyesinde bulunuyor. Diğer ülkeler dolar cinsi borçlanırken bu faizin üzerine ülke risk primi kaynaklı fark ödüyor. Türkiye, uyguladığı ekonomik program nedeniyle en fazla risk primi ödeyen ülkeler arasında.

MERKEZ BANKALARI UYARDI: PROGRAMDAN VAZGEÇMİYORUZ
Bazı banka genel müdürleri ile ayrı ayrı görüşmeler yürüten TCMB, son dönemde eleştiri alan politikalarına devam edeceği mesajı veriyor. Görüşülen bankalar arasında “Faiz iniyor ama krediye erişim güçleşiyor” eleştirisini yapan, enflasyonla büyümenin fakirleşme getireceğini söyleyen İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran da bulunuyor.