İş Bankası’ndan karbon yoğun sektörler için kapsamlı iklim planı
İklim değişikliğiyle mücadele kapsamında Net Sıfır Bankacılık Birliği (NZBA) kriterleri doğrultusunda çalışmalar yürüten Türkiye İş Bankası, karbonsuzlaşma stratejisinin temelini oluşturan İklim Dönüşüm Planı’nı kamuoyuna duyurdu. İş Bankası böylece, NZBA’nın tanımladığı tüm karbon yoğun sektörlerde emisyon azaltım yol haritalarını açıklayan ilk Türk bankası oldu.
Tüm karbon yoğun sektörler için yol haritası
2023 yılında çimento, demir-çelik ve enerji üretimi sektörlerine yönelik hedeflerini duyuran banka, bu alanlarda 2030’a kadar sırasıyla %21, %10 ve %61 emisyon azaltımı planladığını açıklamıştı. Ayrıca, 2040’a kadar kömür finansmanından kademeli çıkacağını taahhüt etmişti.
2024 itibarıyla ise hedef kapsamını genişleterek alüminyum, gayrimenkul, kara yolu yük taşımacılığı, petrol ve gaz ile tarım sektörlerini de dahil etti. Buna göre:
Alüminyumda %7,
Gayrimenkulde %36,
Kara yolu yük taşımacılığında %20,
Petrol ve gaz sektöründe %15
emisyon azaltımı hedefleniyor.
Tarım sektöründe ise ürün bazlı hedefler belirlenerek:
Buğdayda %14,
Mısırda %15,
Pirinçte %16
emisyon azaltımı öngörülüyor.
Sektörel dönüşüm için bilim temelli adımlar
İş Bankası’nın İklim Dönüşüm Planı, yalnızca sayısal hedeflerden oluşmuyor. Her bir sektör için özel olarak hazırlanan ve bilim temelli geçiş adımlarını içeren plan, Banka’nın kredi portföyündeki emisyonların yaklaşık %65’ini kapsayan sektörlerde karbonsuzlaşma stratejisini ortaya koyuyor.
Paris Anlaşması’yla uyumlu senaryolar baz alınarak hazırlanan bu stratejik çerçeve, enerji verimliliği yatırımlarından temiz enerji kullanımına, sürdürülebilir yakıt geçişlerinden emisyon azaltım teknolojilerinin finansmanına kadar birçok çevre dostu uygulamayı içeriyor.
Tarım sektörüne özel yaklaşım
Türkiye genelinde Tarım İhtisas Şubeleri ile çiftçilere özel hizmet sunan İş Bankası, tarım bankacılığı dinamiklerini merkeze alan stratejisiyle, buğday, mısır ve pirinç ürünleri için ayrı ayrı yol haritaları geliştirdi. Her bir ürünün üretim süreci, çevresel etkileri ve ekonomik önemi göz önünde bulundurularak oluşturulan bu strateji, sürdürülebilir tarım uygulamalarını ve iklim direncini artırmayı amaçlıyor.
Hakan Aran: “Sektöre öncülük ediyoruz”
İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, yaptığı açıklamada “Karbon yoğun sektörlerin tümünü kapsayan planımızla müşterilerimizin yeşil dönüşüm yolculuklarında yanlarında olmayı sürdürüyoruz. Gerçekçi, iddialı ve uygulanabilir adımlarla sadece kendi stratejilerimizi değil, aynı zamanda ülkemizdeki sektörel geçiş süreçlerini de destekliyoruz” dedi.
İş Bankası, bu planla birlikte düşük karbonlu ekonomiye geçişte finans sektörüne öncülük etmeyi ve sürdürülebilir geleceğe katkı sunmayı hedefliyor.
Kaynak:Haber Merkezi