İZDENİZ: Körfez, ağustosa göre çok daha iyi
Gazete Pencere- İzmir’de ağustos ayında meydana gelen balık ölümlerinin ardından Körfez kirliliği konusu yeniden gündeme gelirken iktidar ve yerel yönetim Körfez üzerinden karşı karşıya gelmişti.
Körfez’in temizliğinde yetkinin kimde olduğu tartışmaları devam ederken İZDENİZ A.Ş. Genel Müdürü Gökhan Marım ve İZDENİZ A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Işıkhan Güler, Körfez temizliği konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalar hakkında konuştu. Marım ve Güler, temizlikte sorumluluğun bakanlıklarda olduğunu ifade etti.
Marım: Neredeyse alglerin hiç kalmadığını görüyoruz
Körfez’in yaz aylarına göre çok daha iyi durumda olduğunu kaydeden İZDENİŞ A.Ş. Genel Müdürü Marım, "Körfez ağustos ayı ile karşılaştırılamayacak kadar iyi durumda. Erken uyarı sistemi kuruyoruz belediyemiz bünyesinde. Algleri bir gün öncesinden takip etmeye başladık. Uzaktan algılama görüntü çalışmaları neticesinde şu anda alg patlaması dönemine göre neredeyse alglerin hiç kalmadığını görüyoruz. Şu anda su kalitesi olarak iyi durumda. Bunu en azından uydu görüntülerinden net bir şekilde görebiliyoruz” diye konuştu.
85 tane düzensiz katı atık tesis Gediz’e arıtmasız deşarj yapıyor
Körfez’in kirlenmesinde Gediz nehrinin önemli bir kirletici olduğunun altını çizen Marım, “Körfezde genel olarak kirleticinin hangi kaynaktan olduğunu söylemek de çok zor. Gediz'de birçok kirletici unsur var. Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü'nün yapmış olduğu havza ile ilgili bir yönetim planı var. Örneğin Gediz’e, arıtması olmadığından dolayı doğrudan deşarj eden 109 tane yerleşim yeri için ‘arıtma tesisi yap’ diyor eylem planında. Buna benzer 85 tane düzensiz katı atık tesisi var. Oradan sızan sular yine Gediz nehrine geliyor. Gediz nehri de önemli bir kirletici. Bizde hidrodinamik modeller, önceki dönemlerde sirkülasyon kanalı ve nagivasyon kanalı projeleri kapsamında yapılmış çalışmalar var ama buna su kalitesi modellemesi çalışması eklemek istiyoruz" ifadesini kullandı. Marım, şunları kaydetti:
'Kirliliğin neden kaynaklandığını göremiyoruz'
"Normalde geminin içerisindeki başka ülkeden aldığı suyu verebilmesi için arıtmadan geçirip verebilmesi lazım. Bunların iyi bir şekilde denetlenmesi şart. Ama burada Körfez’deki ana kirletici faktörlerin ve evsel atık kaynaklı ve tarımsal atık kaynaklı olduğunu görüyoruz. Gerçek anlamda kirlilik gemilerden kaynaklı olup olmadığını söylemek çok kolay değil. Ama zaten temel sıkıntı da bu. Körfez’de gerçek anlamda kirliliğin nereden kaynaklandığını tam olarak bilemiyoruz. Bunun için de ona yönelik ölçümleri ile çeşitlendirmek istiyoruz.
Kaynak:ANKA