Kuruyan göller, kaybolan hayatlar: Türkiye Kuş Konferansı İzmir’de yapıldı

Kuruyan göller, kaybolan hayatlar: Türkiye Kuş Konferansı İzmir’de yapıldı
Doğa Derneği’nin düzenlediği 22. Türkiye Kuş Konferansı, kuruyan göller ve tatlı su ekosistemlerini gündeme taşıdı. Konferansın ikinci gününde Gediz Deltası’nda kuş gözlemi yapıldı.

Türkiye’nin dört bir yanından akademisyenler, doğa koruma uzmanları ve doğaseverler, 14-15 Haziran tarihlerinde İzmir’de düzenlenen 22. Türkiye Kuş Konferansı’nda bir araya geldi. Bu yıl “Kuruyan Göller ve Tatlı Su Ekosistemleri” temasıyla gerçekleşen konferans, sulak alanların karşı karşıya olduğu tehditleri ve çözüm yollarını masaya yatırdı.

Etkinlik kapsamında 17 uzman, Türkiye’nin biyolojik çeşitliliği, kurutulan göller, iklim değişikliğinin su döngüsüne etkisi gibi konularda sunumlar yaptı. Konferansın ikinci günü Gediz Deltası’nda düzenlenen kuş gözlem yürüyüşünde, flamingo, küçük kartal, sumru, tepeli pelikan, kızılbacak ve uzunbacak gibi türler gözlemlendi.

"Marmara Gölü tamamen kurudu"

Doğa Derneği Genel Koordinatörü Galip Ener, sulak alanların hızla kaybedildiğine dikkat çekerek, “Son 50 yılda dünya genelindeki sulak alanların %35’i, Akdeniz Havzası’ndaki alanların ise %50’si yok oldu. Tatlı su ekosistemleri, ormanlardan üç kat daha hızlı kayboluyor” dedi. Ener, tepeli pelikanların %9’unun kışladığı Marmara Gölü’nün artık tamamen kuruduğunu hatırlattı.

150’den fazla kişinin katıldığı etkinlikte üniversite öğrencilerinin yoğun ilgisi dikkat çekti. Konferans, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ortaklığında, DIMFE (Akdeniz Tatlı Su Ekosistemleri için Donörler İnisiyatifi) desteğiyle gerçekleştirildi. Amaç, kuruyan yaşam alanlarına karşı kalıcı çözümler üretmek ve doğa koruma bilincini yaygınlaştırmak.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar