Prof. Dr. Cenk Yaltırak'dan deprem tarihi tahminlerine tepki: Bilim, astroloji değildir

Prof. Dr. Cenk Yaltırak'dan deprem tarihi tahminlerine tepki: Bilim, astroloji değildir
Prof. Dr. Cenk Yaltırak İstanbul depremi için tarih verilmesine tepki gösterdi. Yaltırak, bu tahminlerin korku saldığını belirterek, " Bu korku da çaresizlik, çaresizlik de çözümsüzlük getirecek. Yapmayın, etmeyin. Yazık oluyor"...

Prof. Dr. Cenk Yaltırak İstanbul depremi için tarih verilmesine tepki gösterdi. Yaltırak, bu tahminlerin korku saldığını belirterek, " Bu korku da çaresizlik, çaresizlik de çözümsüzlük getirecek. Yapmayın, etmeyin. Yazık oluyor" dedi.

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltırak son zamanlarda çok konuşulan Marmara/İstanbul depremi için tarih verilemesine şiddetli tepki gösterdi.

Yaltırak bu zaman tahminlerinin sadece korku ve çaresizlik yarattığını vurgularken, "panik, çözüm değil tam tersi kadere rıza getirir" görüşünü dile getirdi.

Yaltırak şunları kaydetti:

"Bilim, astroloji değildir. Bilimde popülizm uğruna astrologluk yapılmaz. Marmara'da her an deprem(ler) beklenildiğini zaten yetkililere, halka söylüyoruz, gece gündüz çalışıyoruz ama tarih vererek panik ortamı yaratmıyoruz. Çünkü panik, çözüm değil tam tersi kadere rıza getirir.

Zaten beklenen bir durum için milyonların ruh sağlığı ile oynamak iyi niyetli bir davranış değil. Astrologlar da her akıllarına geleni söylüyor. Tuttuğu zaman bildi oluyor, tutmadığı zaman kimse dönüp tutmadı demiyor.

Deprem konusu ciddi bir olay, bu şekilde sulandırılmamalı, "Deprem ne zaman olacak, gün saat söyleyin" gibi cevabı ajandaya işlenecek şekilde verilemeyen sorular geldiği sürece bu tür popülizme maruz kalıp, yalnızca korkacaksınız. Bu korku da çaresizlik, çaresizlik de çözümsüzlük getirecek. Yapmayın, etmeyin. Yazık oluyor."