Sayıştay’ın tespitleriyle gündemde: Türkiye Çevre Ajansı’na aktarılmayan fonlar çevre politikalarını tehdit ediyor!
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, Türkiye Çevre Ajansı’na (TÜÇA) aktarılmayan geri kazanım katılım paylarının (GEKAP) akıbetini Meclis gündemine taşıdı. Sayıştay’ın 2023 yılı Türkiye Çevre Ajansı Denetim Raporu’na göre, Ajans’ın çevre koruma faaliyetleri için kritik öneme sahip olan bu fonların zamanında aktarılmadığı veya hiç aktarılmadığı ortaya çıktı. Rızvanoğlu, bu durumun çevre politikalarını baltalayabileceği konusunda uyardı.
Sayıştay raporundaki bulgulara dikkat çeken Evrim Rızvanoğlu, Türkiye Çevre Ajansı’nın geri kazanım katılım paylarının zamanında aktarılamaması nedeniyle çevre koruma görevlerini yerine getiremediğini ifade etti. Rızvanoğlu, özellikle çevre kirliliğini önleme, yeşil alanların korunması ve sıfır atık projelerinin finansmanında yaşanan aksaklıkların Ajans’ın çalışmalarını olumsuz etkilediğini vurguladı.
Rızvanoğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a hitaben sunduğu soru önergesinde, geri kazanım katılım paylarının neden aktarılmadığını sordu. Ajansın bu fonlara ihtiyaç duyduğunu belirten Rızvanoğlu, “Bu durum, hem çevre projelerinin aksamasına hem de Ajans’ın döngüsel ekonomi hedeflerine ulaşamamasına yol açmaktadır” dedi.
Ayrıca, 2023 yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda, bu fonların aktarılmaması nedeniyle Türkiye Çevre Ajansı’nın yüksek faiz oranları nedeniyle gelir kaybı yaşadığı belirtildi. Rızvanoğlu, kamu kaynaklarının verimli kullanılmamasının önemli bir sorun olduğunu ifade ederek, Bakanlık nezdinde yapılan yazışmalara rağmen sorunun çözülmediğine dikkat çekti.
Rızvanoğlu, Bakan Kurum’a şu soruları yöneltti:
1. 2023 yılı içerisinde Türkiye Çevre Ajansına zamanında aktarılmayan geri kazanım katılım payları toplamda ne kadardır?
2. Geri kazanım katılım paylarının Türkiye Çevre Ajansına kanunda belirtilen sürelerde aktarılmamasının gerekçeleri nelerdir? Söz konusu durum bilginiz dahilinde midir?
3. Türkiye Çevre Ajansına aktarılmayan GEKAP’ın akıbeti nedir ve bu kaynaklar nerelerde kullanılmıştır? Kim/kimler faydalanmıştır?
4. Türkiye Çevre Ajansının yaşanan gecikmeler nedeniyle uğradığı toplam faiz geliri kaybı ne kadardır?
5. Konuyla ilgili olarak, Bakanlık ile Strateji Geliştirme Başkanlığı ve Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü arasında yapılan yazışmalara ve 08.05.2024 tarihinde gönderilen resmi yazıya rağmen sorunun çözülememesinin nedeni nedir?
6. Bütün bu aksayan süreçlerin sorumluluğunu taşıyanlar hakkında bugüne kadar herhangi bir cezai uygulama başlatılmış mıdır? İdari ve mali anlamda sorumluluğu bulunanlara herhangi bir ceza verilmiş midir?
(Yurdagül Şimşek)
Kaynak:Yurdagül Şimşek