CHP’de istifa “şoku”

Türkiye’de medyayı izlemek gerçekten bazen komik oluyor. Hele bunu bir medya mensubu olarak yapınca bu komikliğin bir trajedi olması ise mesleğin ironik yanı.

Salı günü Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşen ve kulislere “istifa” edecekleri yansıyan, olası istifaları üzerine günlerdir yorum yapılan üç CHP milletvekilinin partisinden istifa etmesi, siyasi iktidara yakın medyada “CHP’de istifa şoku” başlığı ile haber oldu.
Hatta istifalar, AK Partililer tarafından heyecanla karşılandı, istifa edenler kutlandı.
Oysa çok değil 2,5 ay önce, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı da olan Hazine ve Maliye Bakanı olan Berat Albayrak’ın sosyal medya hesabından yayınladığı istifası, aynı medya tarafından neredeyse 26 saat “haber” değeri görmediği için haber yapılmadı.
Aynı zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da damadı olan bakanın istifasını “şok” olarak görmeyen medya, üç gündür istifaları konuşulan üç milletvekilin istifasının “istifa şoku” olarak haber yapıyor.
Gerçekten tuhaf zamanlar.
SİYASET DEĞİL “ŞIMARIKLIK”
Dünden bu yana bu istifaların siyaseten ne anlama geldiği konusunda çokça yorum okudunuz.
Ben de bu konuda birkaç noktaya değineyim.

  1. Bu istifalar, CHP için siyaseten kayıp değildir. Çünkü istifa edenlerin açıklamalarına bakıldığında; Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun son yıllarda siyaseten üstlendiği misyona, yapmak istediklerine bu kadar uzak bir siyasi aklın, CHP’de olması normal değildir. Sonuç olarak bu akıl, ne Kılıçdaroğlu’nu ne de ülkede yaşananı hiç anlamamış olduğunu göstermiştir.
  2. Eğer bu isimler Muharrem İnce’nin kuracağı partiye gideceklerse; İnce’nin de en kısa sürede istifa etmesi en erdemli davranış olacaktır. Çünkü yaşananlar basit parti içi çekişmeler değil, ideolojik bir yol ayrımını ifade etmektedir.
  3. Üç milletvekilinin istifa gerekçelerinin ortak noktası; “CHP’nin Atatürkçülükten uzaklaştığı” ve “HDP ile yakınlaştığı” ancak Cumhur İttifakı’nın CHP yönetimine yapabileceği bir suçlama olabilir. Ki bunu da yapmaktadırlar.
  4. Hele partinin “10 Aralık” ruhu tarafından ele geçirildiği iddiası ise; o hareketin 2006-2007 yıllarında Politika Geliştirme Kurulu’nda olan biri olarak boş bir suçlamadır.
  5. Üç vekilin istifası, CHP’ye siyaseten bir şey kaybettirmez ama istifa edenlerin siyasi hayatını büyük ölçüde bitirir.
  6. Dahası bu istifalar, Türkiye’nin önünde durduğu demokrasi ve otoriterleşme yol ayrımının dahi farkında olmayan “siyasi şımarıklıkla” açıklanabilir ancak.
    TARİHİN VAZGEÇİLMEZLER MEZARLIĞI
    Tarihin mezarlığının, kendini vazgeçilmez zanneden ve kendine her durumunda biriciklik atfedenlerle dolu olduğunu bilmem hatırlatmaya gerek var mı?
    Şunu hatırlamakta fayda var; insanların tarihin bir döneminde uğradıkları mağduriyet, edindikleri bir makam ya da konum onlara yaşamları boyunca sürecekleri bir konfor alanı sağlamaz.
    Hele sahip oldukları bu özelliği, bir tür vazgeçilmezlik unsuru görerek bunun üzerinden pazarlık yapmak ise başka bir soruna işaret eder.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Murat Aksoy Arşivi