Kerem Kırçuval

Kerem Kırçuval

Demirspor hezimeti

Tarihinde ilk kez üç kırmızıyı bir arada görüp müsabakayı 8 kişi tamamlamıştı Adana Demirspor geçen hafta. Eksikleri önemliydi ev sahibi takımın. Beşiktaş’ta da Gedson Fernandes’in yokluğu büyük kayıptı.

Demirspor ile oynanan son 12 maçını hiç kaybetmemiş Beşiktaş. Ama iki takım arasında muhabbet geçince herkesin aklına 10-0’lık o müthiş maç geliyor. 1989-90 sezonundadır bu maç. Beşiktaş’ın başında Gordon Milne vardır Başkan efsane Süleyman Seba’dır.

Bilinenin aksine müsabaka Ali Sami Yen Stadyumu’nda oynanmış, Metin-Ali-Feyyaz tarih yazmıştır. Ali Gültiken 4, Metin Tekin ve Feyyaz Uçar ağları 3’er kez havalandırmıştı.

Ne günlerdi? Profesyonel futbol lig tarihinin en farklı galibiyetidir bu maç. Hala geçilemedi.

Müthiş bir tempoyla başladı karşılaşma. İki takım da açık ve istekliydi. İlk gol Adana Demirspor’dan, Belhanda’dan geldi. Aboubakar’ın çok kolay kaybettiği meşin yuvarlak, şık bir vuruşla Beşiktaş ağlarıyla buluştuğunda dakikalar henüz 8’di.

Beşiktaş, Cenk’in ıskası, Colley ve Aboubakar’ın şansızlığı olmasa aynı dakikalar içinde rakibine yanıt verecekti ama gerçeğe dönüşmedi. 

Demirspor faullerle oyunu soğutmayı bildi. 

Beşiktaş da bu oyuna geldi. 

Bu kez sahnede 16. dakikada M’Baye Niang vardı. Kaleci Mert’i avladı. Mert’in 16. dakikada iki sol alt köşeye giden şutlar karşısındaki çaresizliği de önemli. O moral bozukluğu belki de sakatlığının öteki nedeni oldu. Ersin Destanoğlu ile yer değiştirdi.

30. dakika ilginçti maç adına. Aboubakar’a yapılan faul penaltı olarak çalınmadı ama pozisyonun devamında Cenk’in ortasına Salih’in kafa vuruşunun çizgiden çıkarılması maçın dönüm anlarından biriydi.

Bu arada çim boyama işi de yeni mi çıktı? İstanbulspor-Galatasaray maçında da gördük Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nda, dün de Yeni Adana Stadyumu’nda benzer görüntüler. Yere düşen topçu yemyeşil kalkıyor. Bir hinlik var bu işin işinde, zemini çözemeyenler boya işine girdiler sanırım. Bence ayıp.

Uzatmalarda Cenk’in kaçırdığı top gol olsaydı, Beşiktaş soyunma odasına umutlu gidebilirdi, olmadı. İlk yarı oyuncular sahada 54 dakika kaldı ama topla sadece 21 dakika oynadı. Demirspor’un söylediğim sert oyunu, sınırsız faulleri ve sakatlanmalara karşı tek sarı kartın olmaması notlarım arasında. Yine yüzde 68’e 32 Beşiktaş lehine topla oynama oranı, ceza sahası içinde 16’ya karşı 5’lik üstünlüğe rağmen skor Demirspor’un hakkıydı.

Beşiktaş’ta Masuaku’nun öne çıkması engelleniyordu sanki kenar yönetim tarafından ve orta sahada bilinmez akıl oyunları oynanıyordu.

İkinci yarıya Rashica, Chamberlain’in yerine sahadaydı. Belhanda ise baş dönmesi nedeniyle soyunma odasından dönemedi. 

İkinci yarıya etkili başladı Beşiktaş ancak Demirspor da taktik değiştirmemişti. Beşiktaş’ın baskıya geçtiği anlarda aşırı sertlik sonuç verdi yine. 59’da üçü buldu Adana Demirspor, Emre Akbaba’nın kafasından. Uzun süredir gol atmadan kalesinde üç gol gören Beşiktaş artık sadece şaşkındı.

Ve maçın ipinin çekildiği an, Yusuf Erdoğan’ın Beşiktaş’ın üç defans oyuncusunu ipe dizdiği paslaşmanın ardından süper vuruşla Ersin’i avladığı o an. 4-0. 

35 yıl aradan sonra Beşiktaş’ı yenebilmek ve tarihlerinde ilk kez Beşiktaş’a dört gol atabilmek. Tarih nasıl 10-0’ı unutmuyor, unutturmuyorsa bu maç da hep hatırlanacak.

Golün ardından Aboubakar, Demirspor kalecisi Vedat’ın hatasını affetmedi. Güzel bir gol attı ama neye yarar? Sonra Rashica Vedat’ı avladı, skor 4-2’ye geldi. Sadece tabela değişiklikleri. 

Müsabaka Beşiktaş’ın büyük yenilgisiyle sona erdi. 

Beşiktaş’ın sezon başında iki mağlubiyetini de deplasmanlardan, önce Trabzon’dan, sonra Adana’dan alması da kayda geçsin.

Bu hezimetten ders alınmazsa Beşiktaş sezonu erken kapatır. Şenol Güneş maç sonu “Kızgınım” dese de ekliyordu, “Bu durumu değiştireceğiz.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
Kerem Kırçuval Arşivi