AB, Rusya’ya yaptırımları onayladı

AB, Rusya’ya yaptırımları onayladı
AB Dışişleri Bakanları, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’nın doğusundaki Luhansk ve Donetsk bölgelerinin bağımsızlığını tanımasından 24 saat sonra, oybirliğiyle Rusya'ya yaptırım uygulanmasına karar verdi.Voice...

AB Dışişleri Bakanları, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’nın doğusundaki Luhansk ve Donetsk bölgelerinin bağımsızlığını tanımasından 24 saat sonra, oybirliğiyle Rusya'ya yaptırım uygulanmasına karar verdi.

Voice of America’dan Arzu Çakır’ın haberine göre, Paris’te acil gündemle bir araya gelen AB Dışişleri Bakanları toplantısının ardından, Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile AB Dönem Başkanı Fransa’nın Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian ortak bir basın toplantısı düzenledi.

ABD, KANADA VE İNGİLTERE DE DESTEK VERİYOR
Borrell, “27 üye hızlı bir yanıt vererek, Rusya’ya yaptırım konusunda ortak karar aldı. Yaptırımlar, Rus bankalarını ve milletvekilleri hedef alacak. Rusya’ya çok zarar verecek bir yaptırım paketi için AB olarak oybirliğiyle anlaşmaya vardık. ABD, İngiltere ve Kanada ile de anlaştık” dedi.

MAL VARLIĞI DONDURULACAK, VİZE YASAĞI UYGULANACAK
Borrell, “Özellikle, bankalar ile iki bölgenin bağımsızlığının tanınmasını onaylayan 351 Duma milletvekilinin varlıklarının dondurulması ve vize yasağı büyük zarar verecek” ifadelerini kullandı. Ukrayna’nın bütünlüğünün ihlal edilmesinde rol oynayan 27 Rus birey ve kuruluşuna yaptırım uygulama ve Rusya’nın Avrupa sermaye piyasalarına ve mali hizmetlere erişim kabiliyetini hedef almaya karar verdiklerini açıklayan Borrell, Avrupa yaptırımlarının Rus politika yapıcıların ve bankalarının Ukrayna’daki mali operasyonlarını hedef aldığını da sözlerine ekledi.

PUTİN’E YAPTIRIM YOK
AB’nin henüz elindeki tüm yaptırım olanaklarını kullanmadığını dile getiren Borrell, bu yaptırımların etkisiz kalacağı endişesine ilişkin bir soruya, “Yaptırımların mucizevi etkisi yok. Ancak ekonomik olarak zarar veriyor ve ilgili kişileri zora sokuyor. Putin’in ismi yaptırım listesinde yok. Rusya’nın daha sonraki eylemlerine yanıt vermek için elimizdeki cephaneyi sonuna kadar kullanmadık. Önümüzdeki hafta yaşanacak gelişmeler çerçevesinde yeni kararlar alacağız” yanıtını verdi.