BEYRUT HARABEYE DÖNDÜ: ÖLÜ SAYISI 100’Ü AŞTI

BEYRUT HARABEYE DÖNDÜ: ÖLÜ SAYISI 100’Ü AŞTI
Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta meydana gelen patlamada 100’den fazla kişi hayatını kaybetti, 5 binden fazla kişi yaralandı: 100’den fazla kişi ise kayıp. Film karesini aratmayacak görüntülerin kaydedildiği patlamaya ilişkin...

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta meydana gelen patlamada 100’den fazla kişi hayatını kaybetti, 5 binden fazla kişi yaralandı: 100’den fazla kişi ise kayıp. Film karesini aratmayacak görüntülerin kaydedildiği patlamaya ilişkin  ‘İhmal mi yoksa sabotaj mı?’ sorusu ise hala cevapsız…


Ülke ekonomisinin can damarı olan Beyrut Limanı’nda 6 yıl boyunca bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın Afrika›da bir ülkeye sevk edilmek istenirken patlaması sonucu şehir harabeye döndü. Lübnan Sağlık Bakanı ‘yeterli ekipman ve yatak yok’ açıklaması yaparken Türkiye de dahil birçok ülke yardım eli uzattı. Ülkede 2 hafta OHAL ilan edildi.


’’Yeterli yatak ve ekipman yok’’
Lübnan Sağlık Bakanı Hamad Hasan, başkent Beyrut’ta meydana gelen patlamada ölü sayısının 135’e yaralı sayısının ise 5 bine çıktığını ve onlarca kişinin de kayıp olduğunu açıkladı. Patlama sonrası 2 haftalık acil durum ilan edilirken, 300 bin kişinin de evsiz kaldığı kaydedildi. Hassan, ülkedeki hastanelerde kritik durumda olan hastaların tedavisi için yeterli yatak ve ekipman olmadığını açıkladı.

Patlamanın nedeni “İhmal”

Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun, patlamaya, 6 yıldır liman bölgesinde yeterli güvenlik önlemi alınmadan tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın yol açtığını ve bunun kabul edilemez olduğunu söyledi ve 2 hafta OHAL ilan edildi.

Beyrut Liman Müdürü: Amonyum nitratla ilgili emirler uygulanmadı!

Lübnan Televizyonu OTV’ye konuşan liman müdürü Hassan Koraytem  amonyum nitratın limandan çıkarılması konusunda yetkililerin verdiği emirlerin uygulanmadığını söyledi. Koraytem, amonyum nitratın altı yıl önce mahkeme kararıyla limandaki bir depoya konduğunu fakat hem gümrük yetkilileri hem de Dışişleri Bakanı’nın bu maddenin limandan çıkarılması ya da ihraç edilmesi yönündeki talimatlarının uygulanmadığını kaydetti.

Görgü tanıkları anlatıyor:ATOM BOMBASI GİBİYDİ

Beyrut’taki patlama, Salı günü yerel saatle 18.00 sularında meydana geldi. BBC muhabiri Rami Ruhayem, 10 kilometre uzaklıkta deprem gibi hissedildiğini söylediği patlama anı için “Hayatımda bu kadar yüksek bir ses duymadım” dedi. Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan bir görgü tanığı “Buradaki binaların hepsi yıkıldı. Karanlıkta cam ve enkazın üzerinde yürüyoruz” dedi. AFP’ye konuşan emekli öğretmen Makrouhie Yergenian da yaşananları bir “nükleer patlamaya” benzetti. Liman yakınlarında yaşayan ve 70’li yaşlarının ortasında bulunan Yergenian, “Bugüne kadar görmediğim şey kalmamıştı, ama 1975-1990 arasındaki iç savaşta bile böyle bir şey yaşamamıştım” dedi. Patlama, kilometrelerce ötedeki sokaklarda bile hasara yol açtı.

DÜNYADAN LÜBNAN’A YARDIM ELİ

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta büyük yıkıma yol açan patlama sonrası ülkeler ve uluslararası kurumlar destek için harekete geçti. Avrupa ülkeleri Beyrut’a, 100 itfaiyeci, arama ve kurtarma faaliyetleri için uzman köpeklerle malzeme gönderme kararı aldı. Amerika Birleşik Devletleri yardıma hazır olduklarını duyurdu. AB Sivil Koruma Mekanizması da harekete geçtiklerini söyledi. Hollanda, Yunanistan, Çekya, Fransa, Polonya ve Almanya da yardım için hazır.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Lübnan Cumhurbaşkanı ile telefonda görüştü. Türk Kızılay, bölgeye yardım ekibi gönderiyor. Yapılan açıklamaya göre, bugün yola çıkacak acil tıp uzmanı doktorunun da yer aldığı 4 kişilik ekip, beraberindeki tıbbi malzemelerle bölge halkına destek olacak. Bu arada Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 6 Türk vatandaşının da yaralandığını açıkladı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bugün Lübnan’a destek ziyaretinde bulunacak ve Lübnanlı siyasi liderlerle bir araya gelecek. 
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Beyrut’taki patlamada yaralananların tedavisi için Beyrut’ta sahra hastanesi kuracaklarını açıkladı. Zarif Beyrut’ta meydana gelen patlamanın yaralarını sarmak için her türlü acil yardım için hazır olduklarını belirtti.