Biz tiranlığın panzehiriyiz
2021 Nobel Barış Ödülü, gazetesinde çalışan 6 arkadaşını suikaste kurban veren Rus Dmirtry Andereyevich Muratov ile ödül almak için ancak mahkeme kararıyla ülkesinden çıkabilen Filipinli Maria Ressa’ya verildi. İki gazeteci,...
2021 Nobel Barış Ödülü, gazetesinde çalışan 6 arkadaşını suikaste kurban veren Rus Dmirtry Andereyevich Muratov ile ödül almak için ancak mahkeme kararıyla ülkesinden çıkabilen Filipinli Maria Ressa’ya verildi. İki gazeteci, “Demokrasinin ve kalıcı barışın ön koşulu olan ifade özgürlüğünü koruma çabalarından dolayı” ödüle layık görüldü.
İki gazeteci, önceki gün Norveç'in başkenti Oslo'da düzenlenen törenle ödülünü aldı. Rus Novaya Gazeta'nın Genel Yayın Yönetmeni Dmitry Muratov, törende yaptığı konuşma ile de dikkat çekti.
Rusya'da gazeteciliğin karanlık bir dönemden geçtiğini, 100’ü gazeteci, medya kuruluşu, insan hakları savunucusu ve STK temsilcisinin, yakında zamanda 'yabancı ajan' olarak damgalandığını anlatan Muratov, “Bu, Rusya'da 'halk düşmanı' anlamına geliyor. Birçok meslektaşımız işini kaybetti, bazıları ülkeyi terk etmek zorunda kaldı" dedi.
'HÜKÜMETLER, MİLİTARİST SÖYLEMDEN SORUMLUDUR'
Muratov, "Savaşın agresif bir şekilde pazarlanması, insanları etkiler ve savaşın kabul edilebilir olduğunu düşünmeye başlarlar. Hükümetler ve onların propagandalarının destekçileri, devlete ait televizyon kanallarındaki militarist söylemden sorumludur” görüşünü dile getirdi.
Ödülünü, Novaya Gazeta'da çalışan ve hayatını kaybeden meslektaşlarına adayan Muratov, konuşmasını şöyle bitirdi:
"Rusça, İngilizce ve diğer dillerde bir söz vardır: İt ürür kervan yürür. Bunun bir açıklaması, kervanın gitmesine hiçbir şeyin engel olamayacağıdır. Hükümet bazen alaycı bir şekilde gazeteciler için de aynı söylemi kullanıyor. 'Havlarlar ancak bu hiçbir şeyi etkilemez' diyorlar. Ancak bana, geçenlerde bu açıklamanın tam tersi bir yorum olduğu söylendi: Köpek havladığı için kervan ilerler. Kervan ancak etrafta köpekler varken ilerleyebilir.
'TİRANLIĞIN PANZEHİRİYİZ'
Evet, hem havlar hem ısırırız. Evet, keskin dişlerimiz var ve sıkıca yakalarız. Ancak ilerlemenin ön koşulu biziz. Biz, tiranlığın panzehiriyiz. Ayağa kalkalım ve bu meslek için canını vermiş arkadaşlarımızı saygı duruşuyla onurlandıralım, zulme uğrayanlara destek olalım. Ben gazetecilerin yaşlı ölmesini istiyorum."
TÖRENE ÖZEL İZİNLE KATILABİLDİ
Filipinler'de mahkeme, Rappler Genel Yayın Yönetmeni Maria Ressa'nın Nobel Barış Ödülü'nü almak üzere Norveç'e gitmesi için özel izin verdi. İnsan hakları gruplarının arkasında siyasi gerekçeler olduğunu savunduğu davalar nedeniyle Filipinler'den çıkması yasaklanan Ressa, mahkemenin kaçma riski olmadığına hükmetmesiyle ödül törenine katılabildi.