BM’den pandemi sonrası 2 senaryo

BM’den pandemi  sonrası 2 senaryo
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, pandemiden sonra dünyayı bekleyen iki senaryoya dikkati çekti. Guterres’e göre, birinci iyimser senaryoda ülkeler mevcut durumla başa çıkabilecek. Buna göre, kuzey ülkeleri...

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, pandemiden sonra dünyayı bekleyen iki senaryoya dikkati çekti. Guterres’e göre, birinci iyimser senaryoda ülkeler mevcut durumla başa çıkabilecek. Buna göre, kuzey ülkeleri başarılı bir iyileşme planı geliştirecek ve gelişmekte olan ülkeler yardım alacak.
İKİNCİ SENARYO: AYRIMCILIK ARTACAK
Kovid-19 aşısının dokuz ay içinde ortaya çıkacağı ve herkesin ulaşabileceğini umut ettiğini dile getiren Guterres, olayların bu şekilde gelişmesi ve ekonominin iyileşmeye başlaması durumunda, iki ya da üç yıl sonra dünyanın normale dönebileceğini ifade etti.
Aşı üzerinde yürütülen çalışmaların uzun sürmesi veya bunun için sıkı bir rekabetin başlamasının yanı sıra, bundan ekonomik açıdan daha güçlü ülkelerin faydalanmasının da durumu kötüleştireceğini belirten Guterres, “Bu senaryo hayata geçirilirse, ayrımcılığın, popülizmin ve yabancı düşmanlığının nasıl büyüdüğüne tanık olacağız” dedi.
Böyle bir durumda her ülkenin kendi başına hareket edeceğini ve dünyanın ortak sorunların çözümü için birleşik bir yönetimi organize edemeyeceğine vurgu yapan Guterres, bunun en az beş veya altı yıl sürecek bir küresel depresyona neden olabileceği konusunda uyardı.