Covid sonrası ilk yüz yüze toplantı

Covid sonrası ilk yüz yüze toplantı
Covid-19 salgını sonrası ilk kez yüz yüze düzenlenecek, BM 77. Genel Kurulu görüşmelerinde, Ukrayna-Rusya Savaşı, küresel enerji krizi, gıda güvenliği, nükleer güvenlik, iklim krizi ile diğer küresel ve bölgesel sorunlar...

Covid-19 salgını sonrası ilk kez yüz yüze düzenlenecek, BM 77. Genel Kurulu görüşmelerinde, Ukrayna-Rusya Savaşı, küresel enerji krizi, gıda güvenliği, nükleer güvenlik, iklim krizi ile diğer küresel ve bölgesel sorunlar öne çıkacak.

Salgın nedeniyle 2020’de sanal, 2021’de ise kısıtlı katılımla hibrit ortamda düzenlendiği için sokakları sessiz kalan New York, bu yıl diplomasi trafiğiyle yeniden canlanacak. Bu yıl yüz yüze gerçekleşecek zirveye 100’ün üzerinde devlet başkanı, 50’den fazla hükümet başkanı ve çok sayıda bakan katılacak.

PUTİN VE Şİ YOK
ABD Başkanı Joe Biden’ın da katılacağı zirveye, bu yıl Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve birçok ülke tarafından Ukrayna’daki savaştan sorumlu tutulan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise katılmayacak.

Zirvede Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İngiltere’nin yeni Başbakanı Liz Truss, İsrail Başbakanı Yair Lapid gibi isimler de yer alacak.

Taliban’ın 15 Ağustos 2021’de ülkede yönetimi ele geçirmesiyle dünya gündemine oturan Afganistan ise bu yıl da konuşmacı listesinde yer almıyor. Uluslararası toplum, Taliban’ı meşru bir yönetim olarak tanımıyor.

KAZAKİSTAN’DAN BİR İLK
Kazakistan, Kırım’ın işgalinden sonra ilk kez bir BM oylamasında Rusya’ya karşı oy kullanarak Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski’nin konuşma yapabilmesini destekledi.

Zelenski, BM Genel Kurulu’na video mesaj gönderecek. Rusya’nın, Zelenski’nin video mesaj göndermesine itiraz etmesi üzerine BM Genel Kurulu bu konuda oylamaya gitti. Zelenski’nin Genel Kurul’a video mesaj ile hitabı 101 oyla kabul edilirken, 7 ülke “hayır”, 19 ülke ise çekimser oy kullandı.