Eski cumhurbaşkanını zincire vurdular

Eski cumhurbaşkanını zincire vurdular
ABD’nin tutuklanmasını istediği, eski Honduras Cumhurbaşkanı Juan Orlando Hernandez, dün sabah saatlerinde tutuklandı.Honduras polisi, önce ağır silahlar ve özel harekat birlikleriyle evini ablukaya aldığı Hernandez’in ellerinden...

ABD’nin tutuklanmasını istediği, eski Honduras Cumhurbaşkanı Juan Orlando Hernandez, dün sabah saatlerinde tutuklandı.

Honduras polisi, önce ağır silahlar ve özel harekat birlikleriyle evini ablukaya aldığı Hernandez’in ellerinden ve ayaklarından zincire vurdu ve teşhir etti.

Hernandez’in avukatları, müvekkillerinin, “dokunulmazlık hakkı bulunduğu ve tutuklanmasının usulsüz olduğunu” iddia etti. Honduras ve ABD hakimleri ise tutuklamanın yasal olduğunu ve dokunulmazlığın Cumhurbaşkanı’nın görev süresi dolunca bittiğini öne sürdü.

ABD’nin Honduras Büyükelçiliği, Orlando Hernandez’in uyuşturucu ticaretine karıştığı ve silahlı çetelerle bağlantılı olduğu gerekçesiyle, eski Cumhurbaşkanı’nın derhal tutuklanmasını ve Amerika’ya teslim edilmesini talep etti.

Honduras İçişleri Bakanlığı, soruşturmadan sorumlu Honduraslı hakime telefon yoluyla ulaştı. Yapılan görüşmelerin ardından hakim, tutuklama emrini imzaladı. İmzanın atıldığı bilgisi gelir gelmez polis harekete geçti.

Orlando Hernandez’in evine baskın yapan polis, eski cumhurbaşkanını zincire vurdu. Operasyonu yöneten polis amiri, “Orlando Hernandez’in yanında yer alan herkes aynı muameleyi görecek. Hepinizin sonu böyle olacak” dedi.

Rivera Kardeşler olarak bilinen ve yüzlerce cinayetten sorumlu olan büyük Honduras Karteli Los Cachiros’un kurucu lideri Devis Leonel Rivera Maradiaga, 2017’de itirafçı oldu. Amerikalı uyuşturucu ajanlarıyla irtibata geçen Devis Rivera, Cumhurbaşkanı Orlando Hernandez’in uyuşturucu parasından pay aldığını, kara para akladığını ve bu parayla siyasileri rüşvete bağladığını iddia etti. ABD, bu iddiaların ardından soruşturma başlattı.

Hernandez ise Latin Amerika ülkelerindeki kartel yapılanmalarından ve uyuşturucu ticaretinden ABD’yi sorumlu tuttu.