Filistin Devlet Başkanı Abbas, uzun aradan sonra İsrail’de

Filistin Devlet Başkanı Abbas, uzun aradan sonra İsrail’de
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, 10 yıldan uzun süre sonra ilk kez İsrail-Filistin sorununun ele alındığı bir görüşme için İsrail’e gitti. Abbas, önceki akşam İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz ile görüştü. Görüşme...

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, 10 yıldan uzun süre sonra ilk kez İsrail-Filistin sorununun ele alındığı bir görüşme için İsrail’e gitti. Abbas, önceki akşam İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz ile görüştü. Görüşme Gantz’ın evinde yapıldı.

BBC Türkçe’nin haberine göre, ikili ilişkilerde kritik sayılabilecek şekilde ilk kez bir İsrailli savunma bakanının evinde yapılan görüşmenin ardından üst düzey Filistinli yetkili Hüseyin el Şeyh, Gantz ve Abbas’ın “İsrail-Filistin çatışmasına siyasi çözüm bulmak için gerekli ortamın yaratılması üzerine konuştuklarını” söyledi. Gantz ise ekonomi ve güvenlik konularında işbirliğini artırmanın yollarını el aldıklarını açıkladı.

İsrail ve Filistin yönetimleri arasındaki müzakereler 2014’te kesilmişti.

İsrail’de haziran ayında kurulan, merkez sağ ve liberallerin oluşturduğu yeni hükümetin Savunma Bakanı olan Gantz, Gazze’ye yönelik sert operasyonlar yürütmüş olan eski bir genelkurmay başkanı olsa da bugün Kabine içinde Filistinlilere daha ılımlı tavrıyla öne çıkıyor.

Abbas, İsrail’e son olarak Eylül 2016’da, eski cumhurbaşkanı Şimon Peres’in cenazesi için gitmişti.