Gitgide gezi’ye benziyor

Gitgide gezi’ye benziyor
ABD’de polisin siyahi vatandaşı öldürmesiyle başlayan ve aradan altı gün geçmesine rağmen şiddetlenerek artan protestolarda göstericilerin buldozeri ele geçirmesi gibi pek çok sahne, yedinci yılında Gezi olaylarında yaşananları...

ABD’de polisin siyahi vatandaşı öldürmesiyle başlayan ve aradan altı gün geçmesine rağmen şiddetlenerek artan protestolarda göstericilerin buldozeri ele geçirmesi gibi pek çok sahne, yedinci yılında Gezi olaylarında yaşananları anımsattı. Polisin adalet talebiyle sokağa dökülen göstericilerin üzerine araç sürmesi, ırkçı bir adamın ok, yay ve palayla göstericilere saldırması dünün infial yaratan görüntüleri oldu. Önceki gün Beyaz Saray’ın kapılarını zorlayan göstericileri ANTİFA ilan eden Trump dün de ANTİFA’yı terörist ilan etti. Ülkede 25 kentte sokağa çıkmak yasaklandı, 17 kentte gözaltılar 2000’i aştı. Anonymous Emniyet’in web sitelerini çökertti. Protestolar ülke sınırını aştı.

25 KENTTE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Polisin afroamerikan vatandaş George Floyd’u öldürmesiyle Minneapolis’te başlayan gösterilerin altıncı gününde öfkenin dozu arttı. Yağma, yangına polisin orantısız müdahalesi de eklenince can kaybı ve yaralanmalar yaşandı. Indianapolis’te bir kişi öldü. Gösterilerde “siyahların hayatı değerlidir”, “beni vurma” ve “nefes alamıyorum” sloganları atan göstericiler, “adalet yoksa huzur yok” sloganları atılıyor.
25 kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Ulusal Muhafızlar 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez sokağa çıktı. Perşembe gününden bu yana 17 kentte yaklaşık 2 bin kişiyi gözaltına alındı.

CHAUVIN BUGÜN MAHKEMEDE

Floyd’un boğazına diziyle basan polis Derek Chauvin’e taksirle insan öldürme suçlaması yöneltilmişti. Avukat Benjamin Crump, polisin neredeyse dokuz dakika boyunca Floyd’un boğazına bastığını, olayın kasıtlı bir cinayet olduğunu savundu. Chauvin bugün Minneapolis’te mahkeme karşısına çıkacak.


ÇARŞI PROTESTOLARDA

Sosyal medyada paylaşılan bir videoda ABD’de gerçekleşen protestolarda Beşiktaş’ın taraftar grubu Çarşı’ya ait bir pankart dikkat çekti. Çarşı eylemlerde bir kamyonetin arkasına asılan pankarttaki “Bir gün herkes Beşiktaşlı olmasın, bırakın o ayrıcalık bizde kalsın” sloganıyla yer aldı.

POLİS EYLEMCİLERİN ÜZERİNE ARAÇ SÜRDÜ

New York’ta polisin, bir barikatı aşarak eylemcilerin üzerine araba sürmesi ardından New York Belediye Başkanı Bill de Blasio’nun polisin bu adımını savunması tepkiyi artırdı.

GAZETECİLERE GÖZALTI VE SALDIRI

Polis şiddetine maruz kalanlar arasında çok sayıda gazeteci de vardı. CNN ekibinin canlı yayında gözaltına alınmasından bir gün sonra Los Angeles Times, Star Tribune, MSNBC plastik mermiyle yaralandı. CBS kanalının fotomuhabiri, Huffington Post muhabiri ve CNN yorumcusu gözaltına alındı.

Buldozer Gezi'yi hatırlattı

Oakland’daki gösterilerin yer aldığı bir video göstericilerin buldozeri ele geçirdiği görüntülerin yansıdığı video sosyal medya kullanıcıları yedi yıl önce Gezi olaylarında Maçka’daki göstericilerin buldozeri ele geçirmesini hatırlattı.