Kabil’den kaçan kaçana

Kabil’den kaçan kaçana
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Biden’ın Afganistan’dan çekilme kararını savundu. ABD’nin Usame Bin Ladin’i adalete teslim etme ve El Kaide örgütünün kapasitesini ortadan kaldırma amacına ulaştığını belirten Blinken,...

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Biden’ın Afganistan’dan çekilme kararını savundu. ABD’nin Usame Bin Ladin’i adalete teslim etme ve El Kaide örgütünün kapasitesini ortadan kaldırma amacına ulaştığını belirten Blinken, “Afganistan’a gidiş nedenimiz bakımından hedeflerimize ulaşmayı başardık” dedi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Zamir Kabulov, ülkesinin Kabil Büyükelçiliğinden tahliye planının bulunmadığını açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise Afganistan’daki durumun, ABD’nin ülke üzerinde yaptığı deneyin sonucu olduğunu belirtti.
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Alman vatandaşları ve Afgan destek personelinin bugünden itibaren askeri uçakla Afganistan’a komşu bir ülkeye, oradan da sivil uçaklarla Almanya’ya götürüleceklerini açıkladı.
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, nihai varış noktası ABD olan belirli sayıda Afgan siyasi göçmen için transit ülke olmayı kabul ettiklerini açıkladı. Rama, tüm NATO ülkelerinin bu yükü aralarında paylaşmaları gerektiğini söyledi.
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, “Eski Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, ülkedeki karışıklığı önlemek amacıyla eski Cuımhurbaşkanı Abdullah Abdullah, Afganistan›daki Hizb-i İslami Partisi Lideri Gülbeddin Hikmetyar’dan oluşan koordinasyon konseyinin kurulması girişimini desteklediklerini” açıkladı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Taliban’ın yönetimi ele geçirmesi ve Afgan hükümetinin düşmesi üzerine bugün toplanacak.