Kılıçdaroğlu, Türkiye-Rusya ilişkilerini değerlenirdi: Hükümetler geçici, devletler baki

Kılıçdaroğlu, Türkiye-Rusya ilişkilerini değerlenirdi: Hükümetler geçici, devletler baki
Türk Demokrasi Vakfı Türk-Rus Araştırmaları Merkezi Direktörü ve Medya Günlüğü yazarı Aydın Sezer, Türkiye–Rusya ilişkileri üzerine Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile söyleşi yaptı....

Türk Demokrasi Vakfı Türk-Rus Araştırmaları Merkezi Direktörü ve Medya Günlüğü yazarı Aydın Sezer, Türkiye–Rusya ilişkileri üzerine Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile söyleşi yaptı. Devletlerarası ilişkilerin yürütülmesinde kurumların olduğu kadar üst düzey yöneticilerin de önemli rolleri olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, ülkelerarası ilişkilerde ana belirleyicinin kurumsal akıl ve birikim olması gerektiğini savundu. Kılıçdaroğlu, “Bu bağlamda, biz iki ülke arasındaki ilişkilerin kurumsal temelde sorunsuz biçimde ilerleyeceğinden kuşku duymuyoruz. Yeter ki hükümetlerin geçici, devletlerin baki olduğu esasına göre karşılıklı güven temelinde ilişkilere yaklaşalım,” dedi.

UKRAYNA’YA HAREKATINI TASVİP ETMİYORUZ
Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı askeri harekatı tasvip etmediklerini vurgulayan Kılıçdaroğlu, özetle şunları kaydetti: “İki bağımsız, egemen ve komşu ülkenin bugün birbirleriyle savaş halinde olmaları Karadeniz bölgesinden başlayacak şekilde özellikle Avrupa’yı etkilemektedir. Biz Karadeniz havzasının barış ve istikrar içinde bir iş birliği bölgesi olmasını arzu ederiz. Bunun için de askeri harekatın başından beri Montrö’nün getirdiği kuralların uygulanması ve Montrö’nün aşındırılmaması konusunda ısrarlı bir çaba içerisinde olduk. İki ülke arasındaki bu durumun düzelmesi, barışın tesis edilmesi, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü, egemenliği ve bağımsızlığına saygı gösterilmesi gerekir. Kişisel beklentilerle değil; Türkiye Cumhuriyeti’nin diplomasi birikiminin kullanılması yoluyla mevcut sorunun çözümüne ilişkin elimizden gelen katkıyı yapmak isteriz.”

Putin’in Türkiye’deki seçimlerde ağırlığını iktidardan yana kullandığına ilişkin değerlendirmeler sorulduğunda Kılıçdaroğlu, “Bu değerlendirmeleri duyuyorum ancak gerçeği yansıtmadığına inanmak istiyorum. Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin en önemli unsurunun güven olması gerekir. Karşılıklı olarak iç işlerine karışmamak, hele seçim gibi konularda taraf tutan ya da öyle yorumlanan davranışlarda bulunmamak gerekir. Bizim anlayışımız böyledir. Rusya da ülkelerin içişlerine müdahalelerden duydukları rahatsızlıkları sıkça dile getiren ve bu yöndeki adımların vahametinin bilincinde olan bir ülke. Aksine bir davranış karşılıklı güveni yıpratır, ortadan kaldırır. Buna sebep vermemek gerekir,” uyarısında bulunuyor.