KIRGISİZTAN’DA GERGİNLİK ZİRVEDE İSTİFA GETİRDİ

KIRGISİZTAN’DA GERGİNLİK ZİRVEDE İSTİFA GETİRDİ
4 Ekim’de yapılan seçimlerin ardından geniş çaplı gösterilerin başladığı Kırgızistan’da siyasi kriz giderek derinleşiyor. Parlamentonun seçtiği başbakanı atamayı reddeden Cumhurbaşkanı Sooranbay Ceenbekov, ‘Halkına...

4 Ekim’de yapılan seçimlerin ardından geniş çaplı gösterilerin başladığı Kırgızistan’da siyasi kriz giderek derinleşiyor. Parlamentonun seçtiği başbakanı atamayı reddeden Cumhurbaşkanı Sooranbay Ceenbekov, ‘Halkına ateş eden başkan olarak hatırlanmak istemiyorum’ diyerek istifa etti. Ceenbekov’un istifasının ardından eski Ata Curt Partisi Milletvekili Sadyr Japarov, cumhurbaşkanlığı görevlerinin kendine devredildiğini açıkladı.
Ceenbekov, cumhurbaşkanlığının internet sitesinden yaptığı açıklamada, ülkesinde şiddet olaylarının sürmesinin önüne geçmek istediğini söyledi. Ceenbekov, “ Ben iktidara tutunmuyorum. Kendi halkına ateş eden ve kan döken bir başkan olarak hatırlanmak istemiyorum. Başkentimiz Bişkek’te gerginlik sürüyor. Dün parlamentomuz yeni hükümeti onayladı, ilgili atamalar için Cumhurbaşkanı Kararnamelerini imzaladım. Ama bu gerginliği azaltmadı. İstifam için talepler sürüyordu. Mevcut durum yüzünden protestocular ile kolluk kuvvetleri arasındaki çatışma riski vardı” ifadelerini kullandı. Ceenbekov ayrıca Başbakan Sadir Caparov’dan ve diğer muhalif siyasetçilerden barışın tesisi için destekçilerini, başkent Bişkek’ten “uzaklaştırmalarını” istedi. Ceenbekov’un istifasının Kırgızistan’da siyasi krizi derinleştireceği öngölüyor.