Körfez ülkesinden İran'a ambargo kararı
Birleşik Arap Emirlikleri, İran'dan fırlatılan iki balistik füzenin karasularına düştüğünü ve bu nedenle tüm ticari ilişkileri askıya aldıklarını açıkladı. İran ise füzelerin kendilerine ait olmadığını belirtti.
GAZETE PENCERE - Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İran'dan ülkeye iki balistik füze fırlatıldığını öne sürerek Tahran'la tüm ticari ve mali işlemleri süresiz olarak durdurdu. İran ise saldırı suçlamasını reddetti.
BAE Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "bölgede barış ve güvenliği tehdit eden gerilimler" nedeniyle İran'a yönelik süresiz ticaret ambargosu kararı alındığı duyuruldu. Açıklamada, "İran ile tüm ticaret, ticari alışveriş ve mali işlemler bir sonraki duyuruya kadar durdurulmuştur" ifadelerine yer verildi.
Karar, BAE Savunma Bakanlığı'nın İran'dan fırlatıldığını belirttiği iki balistik füzenin hava savunma sistemleri tarafından tespit edildiğini açıklamasının ardından geldi. Bakanlığa göre, füzelerden biri BAE kara sularının dışına, diğeri ise ülkenin kara sularına düştü.
Bakanlık ikinci açıklamasında, füzelerin "deniz trafiğini hedef aldığını" öne sürerek, BAE’nin ve bölgedeki deniz ulaşımının güvenliğini tehdit eden girişimlere karşılık verileceğini duyurdu.
BAE'nin kararı, ABD'nin İran limanlarına yönelik deniz ablukasını sürdürdüğü bir dönemde geldi.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi ise BAE'nin suçlamasını "temelsiz" olarak nitelendirdi. Bekayi, olayın ABD ve İsrail'in İran'a karşı yürüttüğü savaş sırasında gerçekleştirilen bir "sahte bayrak operasyonu" olabileceğini savundu.
Bekayi, BAE'nin suçlamasının "iyi komşuluk ilkesiyle çeliştiğini" belirterek, bölge ülkelerine Tahran'a yönelik temelsiz iddialardan kaçınmaları çağrısında bulundu.
Kaynak:ANKA