Orban’a yolsuzluk cezası

Orban’a yolsuzluk cezası
Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği’ne, demokrasiden uzaklaşma ve AB’den gönderilen kaynakların kötü yönetilmesini gerekçe göstererek Macaristan’a yönelik 7,5 milyar euro tutarındaki kaynağın aktarılmasını durdurmasını tavsiye...

Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği’ne, demokrasiden uzaklaşma ve AB’den gönderilen kaynakların kötü yönetilmesini gerekçe göstererek Macaristan’a yönelik 7,5 milyar euro tutarındaki kaynağın aktarılmasını durdurmasını tavsiye etti.

Bu tavsiye AB üye ülkelerinde kabul edilirse bir ilk yaşanacak.

Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği’nin yasalarını öneriyor ve onlara uyulmasını sağlıyor. Komisyon açıklamasında bu adımı Avrupa Birliği’nin bütçesini korumak amacıyla birlikte Macaristan’da hukukun üstünlüğüne yönelik ilkelerin ihlal edilmesine karşılık attığını belirtti.

Avrupa Komisyonu’nun bütçeden sorumlu üyesi Johannes Hahn bunun hukukun üstünlüğünü ihlal etmek ve Avrupa Birliği kaynaklarının uygunsuz kullanımıyla ilgili olduğunu kaydetti.

AB, üye ülkelere bu tür yardımları, ekonomi ve altyapılarını Avrupa Birliği standartlarına yükseltmek amacıyla yapıyor. Avrupa Birliği’ne üye ülkeler gayrı safi milli gelirlerinin yüzde 1’ini bütçeye aktarıyor. Macaristan’ın 2021-2027 bütçesinden en az 50 milyar dolar alması öngörülüyordu.

Avrupa Komisyonu, 10 yıldan fazla bir süredir Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ı demokratik kurumlara zarar vermek, medyayı kontrol altına almak ve azınlık haklarını ihlal etmekle suçluyor.