Pence ve Trump gündemi

Pence ve Trump gündemi
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump ve Yardımcısı Mike Pence ile Beyaz Saray’da bir araya gelen ABD Başpiskoposu Elpidoforos, Pence ile yaptığı 30 dakikalık toplantı sonrası, kendisinin Beyaz Saray’da olduğunu...

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump ve Yardımcısı Mike Pence ile Beyaz Saray’da bir araya gelen ABD Başpiskoposu Elpidoforos, Pence ile yaptığı 30 dakikalık toplantı sonrası, kendisinin Beyaz Saray’da olduğunu öğrenen Trump’ın isteğiyle oval ofise geçti. Gündem 86 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya’ydı.
Görüşmenin ardından Elpidoforos, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, “Trump ve Pence ile bir araya gelerek, Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesinden duyduğumuz dehşeti ve dini özgürlükler konusundaki kaygılarımızı iletebildiğim için memnunum’’ dedi.
“Trump Türkiye’deki Azınlıklar İçin Kaygılı”
Görüşmede Ayasofya’nın ibadete açılmasından dolayı duyduğu rahatsızlığı ifade ettiği belirtilen Trump’ın ayrıca Türkiye’deki azınlıkların dini özgürlüklerinin korunması konusundaki endişesini de dile getirdiği söylendi.
ABD Başkan Yardımcısı Pence ise görüşme sonrası attığı twette, “ABD, Ayasofya’nın farklı inançlara sahip insanlar için bir ilham ve yansıma kaynağı olarak erişilebilir kalması çağrısında bulunan Yunan Ortodoks Kilisesi ile beraberdir” dedi.
Geçen haftalarda, Danıştay’ın Ayasofya’ya müze statüsü verilmesini öngören 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptaline karar vermesine yönelik adımın ardından ilk uluslararası tepki Rus Ortodoks kilisesinden gelmişti.