Putin: Füzeleri ile evimize gelen ABD

Putin: Füzeleri ile evimize gelen ABD
ABD yönetimi, “Tek saldırgan taraf Rusya” görüşünü açıklarken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün yıl sonu nedeniyle düzenlediği basın toplantısında saldırma konusunda kendilerinin değil Batı ülkelerinin güvence...

ABD yönetimi, “Tek saldırgan taraf Rusya” görüşünü açıklarken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün yıl sonu nedeniyle düzenlediği basın toplantısında saldırma konusunda kendilerinin değil Batı ülkelerinin güvence vermesi gerektiğini söyledi.

Basın toplantısında ABD’li bir gazeteci, Moskova’nın Ukrayna’ya veya başka herhangi bir egemen devlete karşı saldırmazlık konusunda ne garanti edebileceğine ilişkin sorusu üzerine Putin, şunları söyledi:

BİZE GARANTİ VERMELİSİNİZ
“Biz Amerika Birleşik Devletleri veya İngiltere sınırlarına mı geldik? Onlar bizim sınırlarımıza geldiler. Şimdi de diyorlar ki NATO, Ukrayna’da olacak. Yani sistemlerini Ukrayna’ya kuracaklar. Benden garanti istiyorlar. Bize garanti vermelisiniz.
ABD sınırları yakınına füze mi yerleştiriyoruz? Hayır. Füzeleriyle evimize gelen Amerika Birleşik Devletleri; evimizin eşiğindeler. Açık ve net şekilde NATO’nun doğuya daha fazla ilerleyişi kabul edilemez. Rusya’nın eylemleri tarihsel perspektife dayanarak müzakerelere değil güvenliğini sağlamaya yönelik olacak” diye konuştu.

ATEŞKESİN TEKRARINDA UZLAŞTILAR

Rusya ve Ukrayna, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesine yönelik olarak 2020 yılında sağlanan kapsamlı ateşkesi tekrar yürürlüğe koymak için anlaştı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin en üst düzey danışmanlarından Andriy Yermak, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) arabulucuğu ile varılan anlaşmanın bölgedeki gerilimi azaltmak üzere önemli bir adım olduğunu söyledi.