SUİKASTİ 12 KİŞİ DÜZENLEDİ

SUİKASTİ 12 KİŞİ DÜZENLEDİ
Cuma günü İran’ın başkenti Tahran yakınlarında suikast sonucu öldürülen İranlı bilim insanı Muhsin Fahrizade bugün devlet töreniyle toprağa verildi. Açık havada yapılan tören, devlet televizyonundan naklen yayımlandı.Tahran’da...

Cuma günü İran’ın başkenti Tahran yakınlarında suikast sonucu öldürülen İranlı bilim insanı Muhsin Fahrizade bugün devlet töreniyle toprağa verildi. Açık havada yapılan tören, devlet televizyonundan naklen yayımlandı.
Tahran’da ana caddeler, Fahrizade’nin büyük boy resimleri ve İran bayraklarıyla donatıldı.
Fahrizade’nin cenazesi askeri bir tören kıtası tarafından taşındı.
Törene Fahrizade’nin ailesinin yanısıra, üst düzey komutanlar ve İran Savunma Bakanı Emir Hatemi de katıldı. İran, suikastten İsrail’i sorumlu tutarak misilleme tehdidinde bulundu. İsrail’den ise resmi herhangi bir açıklama yapılmış değil.
KULLANILAN SİLAHLAR İSRAİL YAPIMI
İran’da Arapça yayın yapan devlet televizyonu El Alem’e konuşan adı açıklanmayan bir yetkili, İsrail’in Fahrizade suikastında parmağı olduğuna dair deliller bulunduğunu belirtti. Söz konusu yetkili, “Siyonist rejim, Fahrizade suikastı için İran devrimi karşıtı unsurları kullandı. Terör saldırısında kullanılan silahlar uydudan kontrol edilebilen İsrail yapımı.” ifadelerini kullandı.

FAHRİZADE SUİKASTINDA İKİ AYRI SENARYO

Fahrizade suikastında yeni detaylar ortaya çıkıyor. Yolda öldürülen Fahrizade suikastında iki ayrı senaryo ortaya atıldı. İranlı gazeteci Muhammed Ahvaze, Tahran Yönetimi’nden yetkililerin sızdırdığı bilgiye dayanarak Fahrizade suikastının detaylarını yazdı. Ahvaze’nin aktardığına göre suikasti 62 kişilik bir ekip gerçekleştirdi. 50 kişi lojistik destek sağlarken 12 suikastçı yerlerini almıştı. Fahrizade’nin aracının geçtiği güzergaha bubi tuzağı yerleştirildi. Bombanın patlamasıyla araç durdu ve araca ateş açıldı. Sonrasında suikastçılar Fahrizade’nin aracının yanına giderek öldüğünü doğruladı.
İran’ın yarı resmi Fars Haber Ajansı’na göre ise Fahrizade ve eşini taşıyan kurşun geçirmez araç ile koruma ekiplerine ait üç araç cuma sabahı Mazenderan eyaletine bağlı Rostem Kala şehrinden Tahran’ın Demavend ilçesi Abserd semtine doğru yola çıktı. Konvoya öncülük eden araç bir kaç kilometre önden giderek güvenliği sağladığı esnada araca ateş açıldı. Sesin duyulmasıyla Fahrizade’nin aracı durdu. Fahrizade sesin motordan geldiğini düşünerek araçtan indi ve bu esnada uzaktan kumandalı silahlarla vuruldu. Hastaneye kaldırılan Fahrizade kurtarılamadı.AB’DEN

SUİKAST İÇİN KINAMA VE İTİDAL ÇAĞRISI

Avrupa Birliği’nden de suikaste ilişkin kınama ve Tahran’a itidal çağrısı geldi. Komisyon Sözücüsü Peter Stano yaptığı açıklamada Fahrizade’nin öldürülmesini “kriminal bir eylem” olarak tanımladı ve “insan hakları prensiplerine aykırı” değerlendirmesini yaptı. AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de hafta sonu yaptığı açıklamada tüm tarafları itidalli olmaya davet etti.