Trump'tan yeni salvolar: İran, İspanya, Grönland...
NATO zirvesi sonrası açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Trump, İran'ın anlaşma için yalvardığını iddia etti. Saldırıları desteklemeyen İspanya'nın ise kendisinin tepkisinden sonra ödeme yapacağını öne sürdü, Grönland ısrarını sürdürdü.
GAZETE PENCERE - ABD Başkanı Donald Trump, Ankara'daki 36. NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin ardından ülkesine dönüş yolunda İngiltere'deki Mildenhall Hava Üssü'nde gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Trump, zirveye gelmeden önce başka bir uçağın erkenden gönderilmesine ilişkin soruya, "Bu uçağı buraya özellikle gönderdik çünkü buradaki hava üssüyle aynı güzergahtaydı. Dışarıda yüzlerce kişi vardı. Uçağı görmek istediler. Üssün tamamı dışarı çıkıp uçağı izledi, sonra da biz indik Bu yüzden onu biraz erken gönderdik ve uçak değiştirdik" dedi.
"O ALÇAK TİPLER YÜZÜNDEN TEHLİKELİ BİR UÇUŞ YAPIYORSUNUZ"
Gazetecilerin, uçaktaki pencere perdelerinin kapatılmasının istenmesine ilişkin sorusu üzerine Trump, "Evet çünkü, bilirsiniz, uğraşmak zorunda olduğumuz o alçak tipler yüzünden muhtemelen tehlikeli bir uçuş yapıyorsunuz" yanıtını verdi.
İran'ın uçağı hedef almayı düşünüp düşünmediğine ilişkin soruyu cevaplayan Trump, "Eğer sizden perdeleri kapatmanızı istedilerse, demek ki öyle hissetmişlerdir. Bana perdemi kapatmamı söylemediler ama söyleselerdi yapardım. Bunlar hasta insanlar. Böyle bir şeyi yapabileceklerini düşünebilirim. Bunu yaptıklarını bilmiyordum ama böyle bir ihtimali görebiliyorum" dedi.
"BEN GİDERSEM SİZ DE GİDERSİNİZ, BELKİ DE MESLEK DEĞİŞTİRMELİSİNİZ"
Trump, İran'ın Air Force One'a yönelik güvenilir bir tehdit oluşturduğuna dair bilgisi olup olmadığı yönündeki soruya ise "Ben zaten her zaman tehdit altındayım. Onların hedef listesindeki bir numaralı kişiyim; sizden bile önce. Ama ben gidersem siz de gidersiniz, değil mi? Belki de bazılarınız meslek değiştirmeyi düşünmeli" yanıtını verdi.
"İRAN'A KARŞI 20'YE 1 ORANINDA ÜSTÜNLÜK SAĞLADIĞIMIZI SÖYLEYEBİLİRİM"
İran'a yönelik gerçekleştirilen dün geceki saldırıların sorulması üzerine Trump, şunları söyledi:
"Onları gerçekten çok sert vurduk. Hatta onlara karşı 20'ye 1 oranında üstünlük sağladığımızı söyleyebilirim. Bize her saldırdıklarında, biz onlara 20 katıyla karşılık vereceğiz. Dün gece de bunu yaptık. Bugün de küçük çaplı bir şey yaptılar ama bu aslında dün geceki saldırımıza misillemeydi. Aslında iki değil, üç tekneyi vurdular. Onlar saldırdığında ise biz çok daha güçlü şekilde karşılık verdik.
Kazanmanın birçok yolu var. Ama biz zaten askeri açıdan kazandık. Ellerinde çok az şey kaldı. Anlaşma yapmak için can atıyorlar, yalvarıyorlar. Bir süre önce bizi aradılar. Gerçekten anlaşma yapmak istiyorlar. Ben sadece buna layık olup olmadıklarından emin değilim. Anlaşmaya sadık kalacaklarını da bilmiyorum. Sorun da bu."
"BİRAZ DELİLER, YİNE DE ANLAŞMA YAPMAK İSTİYORLAR"
İran'ın ticari gemilere yönelik saldırılara ilişkin sorunun ardından Donald Trump, "Açık konuşmak gerekirse biraz deliler. Gerçekten biraz deliler. Biraz kontrolden çıkmış durumdalar. Ama yine de anlaşma yapmak istiyorlar. Hem de çok istiyorlar" diye konuştu.
"İSPANYA GERİ ADIM ATTI, ÇOK CÖMERT DAVRANDI"
NATO zirvesi öncesinde İspanya, İngiltere ve Almanya liderleriyle sorunlar yaşadığı yönündeki açıklamalarını hatırlatılması üzerine Trump, "Evet, İspanya ile ilgili sorunlarım olduğunu söylemiştim, hâlâ da var. Ancak İspanya bugün tamamen geri adım attı, çok cömert davrandı. Biliyorsunuz, onlara ticareti durduracağımı söylemiştim" ifadelerini kullandı.
Muhabirin, "İspanya bugün ne yaptı" sorusuna ise Trump, "Büyük miktarda ödeme talebini kabul ettiler. Eğer kabul etmeselerdi onlarla konuşmazdık bile. Çok kötülerdi, bana göre çok kötü davrandılar. Ancak bugün o odada harika bir birliktelik vardı. NATO odası... Gerçekten oldukça şaşırtıcıydı aslında. Bu durumun çok iyi bir yönü vardı. Aslında basının da kalabilmesini isterdim. Basın orada olsaydı durum belki farklı olabilirdi ama muazzam bir birlik ve beraberlik vardı. Oldukça güzeldi" yanıtını verdi.
"GRÖNLAND İLE ÇOK İYİ BİR ANLAŞMA YAPABİLİRİZ"
Avrupa'dan daha fazla Amerikan askerinin çekilip çekilmeyeceği sorulan Trump, "Bu konuda henüz kesin bir karar vermedim. Bu durum büyük ölçüde Grönland'a bağlı olacak. Grönland ile çok iyi bir anlaşma yapabiliriz. Eğer yapamazsak, belki o zaman asker çekerim" dedi. ABD Başkanı, Danimarka toprağı olan Grönland'ın ABD'ye verilmesini istiyor.
Trump, kararın İran'daki gelişmelerle de bağlantılı olduğunu belirterek, "Ayrıca bu durum biraz da İran'a bağlı olacak. Onlar artık yardım etmek istiyorlar. Sanırım iş işten geçtikten sonra. Çünkü aslına bakarsanız artık yapılacak pek bir savaş kalmadı. Yine de bazı şeyler İran'a bağlı olacak" ifadelerini kullandı.
İran'a saldırılarında Avrupa ülkelerinin destek vermediğini söyleyen Trump, "Şimdi ise yardım etmek istiyorlar. Hepsi bir fidye karşılığında yardım etmek istiyor, hem de bunu çok istiyorlar. Ancak bizim gerçekten bir yardıma ihtiyacımız yok. Ufak tefek şeyler var ama asıl olarak yardıma ihtiyacımız bulunmuyor" dedi.
Kaynak:ANKA