Türk gemisine milis saldırısı

Türk gemisine milis saldırısı
Ukrayna’nın Odessa bölgesindeki Chornomorsk Limanı’nda bağlı bulunan Türk gemisi Rahmi Yağcı, silahlı bir grup Ukraynalı milis tarafından basıldı.Gemi, Chornomorsk Limanı’na 22 Şubat’ta yanaştı. 24 Şubat’ta başlayan...

Ukrayna’nın Odessa bölgesindeki Chornomorsk Limanı’nda bağlı bulunan Türk gemisi Rahmi Yağcı, silahlı bir grup Ukraynalı milis tarafından basıldı.

Gemi, Chornomorsk Limanı’na 22 Şubat’ta yanaştı. 24 Şubat’ta başlayan Rusya – Ukrayna Savaşı ve “serseri deniz mayınları” sebebiyle geminin limandan çıkmasına izin verilmedi. Geminin sahibi olan Yağcı Denizcilik ve Tic.Ltd.Şti. Ortağı ve Teknik Müdür’ü Muammer Yağcı, Odatv’ye konuştu.

İLK ÖNCE ORDU DENEDİ
Yükleyici firma olan İsviçre menşeili Felman Trading Europe AG, gemideki yükün “patlayıcı ve tehlikeli” olduğunu iddia edip boşaltılması için Odessa Valilik’ine başvurdu. Valilik, “savaş durumunda patlayıcı yükün tehlikeli olması” sebebiyle izin verdi. 

Ukrayna askerleri, gemideki yükü boşaltmak için Chornomorsk Limanı’na geldi. Ancak gemi personeli, taşıdıkları yükün patlayıcı ve tehlikeli olmadığını ispatladı. Valilik, “anlaşmadan bu yükü boşaltamazsınız” dedi ve askerlerini geri çekti.

ANLAŞMAYA UYMADILAR
İsviçreli yükleyici firma Felman Trading Europe AG, Rahmi Denizcilik ile gemideki yükün boşaltılması konusunda anlaştı. Ancak firma, para ödememek için silahlı milisler ve liman işçileri göndererek gemideki yüke zorla el koymaya çalıştı.

İsviçreli yükleyici firma Felman Trading Europe AG, Türk gemisi Rahmi Yağcı’daki yüke el koymak için silahlı milis gönderdi. Yanlarında liman işçileriyle birlikte Rahmi Yağcı’ya zorla giren silahlı Ukraynalı milisler, ambar kapaklarını zorla açmaya çalıştı. Gemi personeli direndi. Ukraynalı silahlı milisler, tüfeklerin namlularına mermi verdi ve gemi personelini darp etti. Odessa’ya atanan Askeri Vali Maksym Marchenko’nun talimatı üzerine Ukrayna askerleri bölgeye intikal etti ve milisler dağıldı.