Ukrayna krizi havacılığı vurdu

Ukrayna krizi havacılığı vurdu
Pandemi koşullarının etkisinden kurtulmaya çalışan havacılık sektörü, şimdi de Ukrayna savaşı nedeniyle sarsıntı geçiriyor. Avrupa Birliği’nin Rusya’ya yönelik yaptırımları, havacılık sektörünü de derinden sarsıyor....

Pandemi koşullarının etkisinden kurtulmaya çalışan havacılık sektörü, şimdi de Ukrayna savaşı nedeniyle sarsıntı geçiriyor. Avrupa Birliği’nin Rusya’ya yönelik yaptırımları, havacılık sektörünü de derinden sarsıyor. Rus hava sahasının kapatılmasının ardından AB ülkelerinin yanı sıra Çin ve Uzakdoğu’dan da Rusya bağlantılı uçuşlar yapılamıyor. Asya bağlantılı yolcu ve kargo uçuşları ise daha güneydeki rotalar üzerinden yapılmak zorunda.

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre Alman havacılık uzmanı Heinrich Großbongardt, rota kaymasının ek maliyetlerine dikkat çekerek “Örneğin Seul-Münih hattındaki uçuşlar artık Kazakistan, Ermenistan, Gürcistan ve Güney Karadeniz üzerinden yapılıyor. Bu nedenle yol yaklaşık 1200 km, uçuş süresi de 1 saat 20 dakika uzuyor. Bu, havayolu şirketlerinin yolculara aktaramayacağı, uçuş başına en az 10 bin euro ek maliyet anlamına geliyor” dedi.

Danışmanlık firması Airborne’dan havacılık uzmanı Gerald Wissel ise şimdiye kadar Rus hava sahasını tıpkı Çinliler gibi kullanmaya devam etmesine izin verilen ve Asya uçuşlarında rota değişikliği yapmasına gerek kalmayan Emirates ve Katar gibi Arap havayollarının, durumdan kârlı çıkabileceğini vurguladı.

Hava yük taşımacılığı uzmanı Joachim von Winning, “Asya’ya yolculuklar uzuyor, yakıt maliyetleri artıyor ve kapasiteler düşüyor” dedi. Korona krizinin etkileri azalmasına rağmen havayolu ile yolcu taşımacılığı, henüz normal seviyeye ulaşmadı. Bu nedenle yolcu uçaklarının boş kapasiteleriyle kargo taşınması, tam randımanlı işlemiyor. Deniz taşımacılığında da sorunların devam etmesi nedeniyle kargo ve yük taşımacılığı maliyetleri yükselmeye devam ediyor.