Ukrayna’yı işgal rotaları

Ukrayna’yı işgal rotaları
Rusya’nın iki ayrılıkçı bölgenin bağımsızlığını tanıma kararının ardından gözler, Rus ordusuna çevrildi. Askeri analistler, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edebileceği muhtemel rotaları tespit ediyorlar.NTV’nin haberine...

Rusya’nın iki ayrılıkçı bölgenin bağımsızlığını tanıma kararının ardından gözler, Rus ordusuna çevrildi. Askeri analistler, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edebileceği muhtemel rotaları tespit ediyorlar.

NTV’nin haberine göre askeri analistler, Rusya’nın Ukrayna sınırlarının yakınında 190 bin askeri olduğunu ve pek çok noktadan saldırıya geçebileceğini açıkladı. Buna göre muhtemel rotalar şöyle:

BELARUS ROTASI 
ABD merkezli CNA araştırma kuruluşundan Michael Kofman’a göre, Rusya’nın hedefi Ukrayna’da tam rejim değişikliği ise kuzeyden bir saldırı gerçekleştirmesi oldukça olası bir durum. Kofman, doğuda, Rusya topraklarının hemen içinde, “Rusya’nın 41. ordusunun tamamı sınırda bekliyor. Belarus’tan Kiev’e yapılacak bir ilerleme, Çernobil nükleer santralinin etrafındaki dışlama bölgesinden gelebilir” dedi.

KIRIM ROTASI
Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nden Ben Barry’ye göre, Rusya bir işgal başlatırsa Kırım oldukça kesin bir yol.  Barry’ye göre, bir kara savaşı “Ukrayna’nın derinliklerine hızla ilerlemeye çalışmak için yoğun topçu desteğine sahip güçlü zırhlı birlikler” gerektirecek. Ancak, Rusya’nın Kırım’dan Kiev’e ilerleyişi, Dinyeper nehrinin doğusunda çok sayıda Ukraynalı askeri mahsur bırakabilir.

Rus destekli isyancılar 2014’te iki kilit bölgenin, Luhansk ve Donetsk’in büyük alanlarını ele geçirdi. Luhansk ve Donetsk’te Rusya’nın ilerlemesine yardımcı olabilecek yaklaşık 15 bin ayrılıkçı olduğu düşünülüyor. Ukrayna ise sayının daha yüksek olduğunu açıkladı. Bununla birlikte Rusya’nın Rostov bölgesinde sınırda kalıcı olarak konuşlanmış yaklaşık 10 bin askeri bulunuyor.

UKRAYNA’NIN ALTYAPISI ÇÖKERTİLEBİLİR
Barry, Rusya tarafından düzenlenen sınırlı bir operasyonun bile Ukrayna’nın başka yerlerinde hava savunma sistemlerinin ve diğer önemli askeri komuta altyapısının bombalanmasını içerebileceğine dikkat çekti.