Yunanistan’da bayraklar yarıya indi

Yunanistan’da bayraklar yarıya indi
Müze statüsü kaldırılan Ayasofya’nın 86 yıl sonra dün yeniden ibadete açılması üzerine Yunanistan’daki tüm kiliselerde gün boyunca yas tutuldu. Ayasofya’nın ibadete açılmasını tepkiyle karşılayan Yunanistan’da dün...

Müze statüsü kaldırılan Ayasofya’nın 86 yıl sonra dün yeniden ibadete açılması üzerine Yunanistan’daki tüm kiliselerde gün boyunca yas tutuldu. Ayasofya’nın ibadete açılmasını tepkiyle karşılayan Yunanistan’da dün deyim yerindeyse matem havası vardı. Kararı protesto amacıyla kiliselerde ‘yas günü’ ilan edildi, bayraklar yarıya indirildi, çanlar çalındı. Başbakan Miçotakis ise ’’Uluslararası bir kınama gerekiyor’’ dedi. Yunan Kilisesi lideri Atina Başpiskoposu Yeronimos, “Bugün tüm Hıristiyanlık için yas günü. Ayasofya inancımızın bir sembolü ve evrensel bir kültür anıtıdır” açıklamasında bulundu.
Ayasofya’daki Namaz Sonrası Başbakan’dan İlk Açıklama!
Yunanistan Başbakanı Miçotakis de Ayasofya’da 86 yıl sonra kılınan ilk namaz hakkında yorumlarda bulundu. Üzüntülü olduğunu belirten Yunan Başbakan, “Bugün İstanbul’da gerçekleştirilen olay, güç değil zayıflık göstergesidir. Uluslararası bir kınama gerekiyor” ifadesini kullandı. İstanbul’un fethine kadar 916 yıl kilise, 1453’ten 1934’e kadar cami olarak kullanılan, 86 yıl müze olarak kalan Ayasofya, dün kılınan cuma namazıyla yeniden ibadete açıldı. Ayasofya, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor.