Zelenski, en yakın dostunu görevden aldı

Zelenski, en yakın dostunu görevden aldı
Ukrayna’da İstihbarat Servisi (SBU) Başkanı Ivan Bakanov ile Başsavcısı Iryna Venediktova, Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski’nin kararıyla açığa alındı. Bakanov ile Venediktova hakkında “vatana ihanet” iddiasıyla soruşturma...

Ukrayna’da İstihbarat Servisi (SBU) Başkanı Ivan Bakanov ile Başsavcısı Iryna Venediktova, Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski’nin kararıyla açığa alındı. Bakanov ile Venediktova hakkında “vatana ihanet” iddiasıyla soruşturma başlatıldı. İki isim de 24 Şubat’ta ülkeyi işgale başlayan Rusya’yla işbirliği yapmakla suçlanıyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre yetkililer, Bakanov ve Venediktova’nın, başta bildirildiği gibi görevden alınmadıklarını, haklarındaki soruşturma sürerken açığa alındıklarını söyledi. Bakanov, Zelenski’nin çocukluk arkadaşı.

Zelenski, SBU ve Başsavcılıkta çalışan 60’dan fazla kişinin, Rusya tarafından işgal edilen bölgelerde Ukrayna aleyhine çalışarak, “vatana ihanet ettiklerinin” tespit edildiğini açıklamıştı. Ukrayna lideri, “Bu gibi suçlar, devletin ulusal güvenliğiyle ilgili çok ciddi soru işaretleri doğurdu” dedi.

Bakanov ve Venediktova ise suçlamalarla ilgili açıklama yapmadı.

Ukrayna’da daha önce de Rusya’nın 2014 yılında ilhak ettiği Kırım’ın eski SBU şefi olan Oleh Kulinych gözaltına alınmıştı. Kulinych de “vatana ihanetle” suçlanıyor.