ABD, Türkiye'de olduğunu iddia ettiği 3 Hamas üyesine para ödülü koydu

ABD, Türkiye'de olduğunu iddia ettiği 3 Hamas üyesine para ödülü koydu
ABD, Türkiye’de olduğunu iddia ettiği 3 Hamas yöneticisinin yakalanmasını sağlayanlara para ödülü vereceğini açıkladı.Gazete Pencere Haber MerkeziAmerika Birleşik Devletleri, Türkiye’de olduğunu iddia ettiği 3 Hamas yöneticisinin...
ABD, Türkiye’de olduğunu iddia ettiği 3 Hamas yöneticisinin yakalanmasını sağlayanlara para ödülü vereceğini açıkladı.

Gazete Pencere Haber Merkezi

Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye’de olduğunu iddia ettiği 3 Hamas yöneticisinin yakalanmasını sağlayanlara 10 milyon dolar para ödülü vereceğini açıkladı. Rewards for Justice'ın yaptığı açıklamada şu bilgiler yer aldı:

"Amer Kamal Sharif Alshawa, Ahmed Sadu Jahleb ve Walid Mohammed Mustafa Jadallah Hamas ajanlarıdır ve Hamas'ın Türkiye'deki yatırım ağının bir parçasıdır.

Türkiye kökenli Alshawa, Trend GYO'nun İcra Kurulu Başkanıdır (CEO) ve çeşitli Hamas yatırım portföy şirketlerinde yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmıştır.

Türkiye kökenli Jahleb, Hamas'ın yatırım portföy sekreteri olarak görev yapıyor ve Hamas kontrolündeki şirketler ve Hamas yetkilileri için çeşitli faaliyetleri koordine ediyor.

Türkiye kökenli Jadallah, çeşitli yatırım portföy şirketlerinin yönetim kurullarında görev yapıyor." 

Kişiler hakkında detaylı sayfalara da yer verilen sitede Hamas'ın ticari faaliyetlerini durduracak kişilere 10 milyon dolar verileceği açıklandı.

Amer Kamal Sharif Alshawa (Emir Kemal Şerif Alşava) hakkında yazılan bilgilere göre Kuveyt doğumlu olup Ürdün ve Türkiye vatandaşı olduğu belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanı bugün Fidan ile görüşecek

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan bugün Türkiye'de görüşecek. Görüşme öncesi Türkiye'de olduğu iddia edilen kişiler hakkında açıklanan bu ödül dikkat çekti.

Ne olmuştu?

İsrail Filistin çatışmaları sonrası Hamas’ın finansal kaynaklarına yönelik önlemler almaya çalışan ABD hükümeti, Hamas’a karşı ikinci yaptırım paketini açıkladı. ABD Hazine Bakanlığı’nın açıklamasında, “İran’ın Hamas’a mali ve operasyonel desteğinin kesilmesinin hedeflendiği” savunuldu.

Listede, Türkiye’den de isimler var.

Açıklamada, Mayıs 2022’de Hamas’ın yatırım portföyünün bir parçası olarak yaptırıma tabi tutulan Trend GYO isimli Türkiye merkezli şirketin hissedarları da yer alıyor.

ABD Hazine Bakanlığı açıklamasında bu şirket, Hamas’ın 500 milyon doların üzerinde olduğu tahmin edilen küresel varlıklarının önemli bir parçası olarak nitelendi.

Bu çerçevede, şirketin üç önde gelen hissedarları olarak Alaeddin Şengüler, Gülşah Yiğidoğlu ve Arwa Mangoush’un yaptırım listesine alındığı belirtildi. Açıklamada, bu kişilerin Hamas’a mali, maddi veya teknolojik destek sağladığı savunuldu.

Trend GYO isimli şirket Türkiye’de neler yaptı?

Trend GYO kendi sitesinde yaptığı tanıtımda “yabancı sermayeli bir firma olarak Türkiye’de kuruldu. Bugüne kadar çeşitli projelerin gayrimenkul geliştirilmesinde danışmanlık yapmıştır. Bu projelerin arasında konut, otel, rezidans ve üniversite binaları gibi çeşitli alanlarda gayrimenkul geliştirmesi veya inşaatı yer almaktadır.” İfadeleri yer alıyor

Önemli inşaatlarda ismi var

Şirket Türkiye’de birçok toplu konut projesine imza atarken İstanbul Sütlüce’de bulunan İstanbul Ticaret Üniversitesi kampüsünün de projesine imza attı.