Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Distribütörler büyümek için yeni ülkeler peşinde

Türkiye’de otomotiv pazarı son 10 yıldır 500 bin ila 1 milyon adet arasına sıkışıp, yeni giren markalarla pastanın dilimleri daralınca, distribütörler yeni arayışlara girdi. Mevcut vergi sistemi ve düşen alım gücüyle pazarın potansiyelin altında kalmaya devam edeceğine inanan distribütörler büyümek için gözünü çevre ülkelere kaydırmaya başladı.

Yüce Auto-Skoda Genel Müdürü Zafer Başar (solda) ve Doğuş Otomotiv CEO’su Ali Bilaloğlu (sağda) Skoda CEO’su Klaus Zellmer ile Berlin’de bir araya geldi.

85 milyonun üzerinde nüfusa sahip olmamıza rağmen Türkiye’de otomotiv pazarı araçların üzerindeki ağır vergi yükü ve düşen alım gücüne bağlı olarak uzun yıllardır hep potansiyelin altında gerçekleşiyor. Bu yıl istisnai bir şekilde pazar tarihi rekor kırıp 1 milyon adedin üzerine çıkacak gibi görünse de, son 10 yıldır 500 bin ila 1 milyon adet arasında gidip gelen çok dar bir pazardan bahsediyoruz. Bize yakın nüfusa sahip Almanya’da toplam pazarın yıllık 3 ila 4 milyon arasında değiştiği düşünülürse, Türkiye’de ekonomi düzelmeden, vergiler düşmeden daha uzun yıllar pazarın bu seviyelere mahkum olacağı ortada.

Marka sayısı 60'a çıkacak

Ülkemizde toplam pazar zaten 500 bin-1 milyon arasına sıkışmışken, yeni giren markalarla mevcut pastanın dilimleri de daralıyor. Son 3-4 yıl içinde 10 yeni marka pazara girerken, önümüzdeki dönemde bu sayı hızla 20’ye yükselecek. Bu da şu an Türkiye’de satış yapan 50 markanın, 2024 yılında 60’a yaklaşmasını sağlayacak. Bu da mevcut markaların pazardan aldığı payının düşeceği anlamına geliyor. Peki markalar bu duruma yönelik ne yapabilir, nasıl önlemler alabilir? Skoda’nın 34 yıllık Türkiye distribütörü Yüce Auto’nun Genel Müdürü Zafer Başar, çözümün çevre ülkelere de satış yapabilmek olduğunu söyledi. Yeni Kodiaq’ın Berlin’de gerçekleşen dünya prömiyerinde görüştüğümüz Zafer Başar kafasındaki planı şöyle anlattı:

Bu adetlere sıkışamayız

“Biz bu yıl pazarın da üstünde büyüyerek yılı bizim için tarihi bir seviye olan 33 bin adetle kapatacağız. 2024 yılında ise yüzde 30 düşmesini öngördüğümüz pazarda büyüyerek 44 bin adede ulaşma hedefimiz var. Ama Türkiye’de mevcut koşullarda daha da büyüme şansımız yok ve biz bu adetlerde sıkışmak istemiyoruz. Bu yüzden hedefimiz sahip olduğumuz 34 yıllık satış ve pazarlama tecrübesini çevre ülkelere de taşımak. Eğer biz Türkiye’ye yakın ülkelerde de bu görevi alırsak, gerçek potansiyelimizi gösterip, 30-40 bin adetlerden rahatlıkla 100 bin adetlerin üzerine çıkabiliriz.” Başar’ın söyledikleri gerçekleşir mi göreceğiz ama Skoda gibi birçok markanın distribütörü de büyümek için bu tip planlar yapıyor. Bakalım kendilerine önümüzdeki dönemde yeni ülkeler bağlanacak mı?

Önce akademi açıp eğitim vereceğiz!

Yüce Auto-Skoda Genel Müdürü Zafer Başar, çevre ülkelerde de satış yapmak istediklerini ama önce o ülkelere satış ve pazarlama eğitimi vereceklerini söyledi. Başar, çok yakın bir zamanda Türkiye’de ‘Skoda Akademi’yi açacaklarını ve çevre ülkelerine eğitim vereceklerini aktararak, “Biz 2024’te Skoda ile işbirliğimizin 35.yılını kutlayacağız. Bunca yıllık deneyimimizi kullanarak, bölgenin önce eğitim üssü olacağız. Çevre ülkelerindeki Skoda çalışanlarına her konuda destek olacağız” diye konuştu.

Haziran sonu gelecek 2 bin kişi alabilecek

Skoda’nın D-SUV segmentindeki başarılı modeli Kodiaq'ın ikinci nesli geçtiğimiz hafta Berlin'de gerçekleşen dünya prömiyeriyle tanıtıldı. 2017 yılından bu yana Türkiye'de 13.520 adet satılan Kodiaq’ın yeni nesli haziran sonu gibi Türkiye’de olacak ve minimum 2 bin adet satılacak. Uzunluğu ve yüksekliği artan, bagaj hacmi büyüyen yeni Kodiaq’ın köşeli çamurlukları, led matrix farları, ön panjur ile bütünleşen yatay ışık şeritleri ile dikkat çekiyor. Benzinli ve dizel motor seçeneklerinin yanı sıra mild hibrit ve plug-in hibrit (şarjlı hibrit) teknolojilerine sahip motorların da olduğu yeni Kodiaq’da ilk kez 150 beygir gücünde 1.5 TSI benzinli mild hibrit (mHEV) motor yer alacak. Yeni modelde ayrıca 193 beygir gücünde 2 lt TDI dizel ve 265 beygir ve 4 çeker 2 lt TSI motor yer alacak. 204 beygir gücündeki şarjlı hibrit ise şu an için Türkiye için planlanmıyor.

7 modelin 5’i yenilenecek ilk elektrikli model gelecek

2024 yılının Türkiye’de Skoda için bol yenilikli bir yıl olacağını söyleyen Zafer Başar, “7 modelimizin 5’inde güncellememiz mevcut. Scala, Kamiq ve Octavia modellerimiz makyajlanırken, Kodiaq ve Superb modellerimiz ise yeni nesilleri Türkiye’de satışa sunulacak. Tüm ürün gamıyla gençleşmemizin yanı sıra önümüzdeki yıl ilk çeyrekte tamamen elektrikli Enyaq modelimizi Türkiye’ye getireceğiz. Haziran ayında satışa sunmayı hedeflediğimiz yeni Kodiaq ise dinamik ve güçlü tasarımı ile markamızın atak yılı olan 2024’te en önemli rollerden birisini oynayacak” dedi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi