Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Dünyada elektrikli araçların sayısı ve popüleritesi hızla artıyor

Otomotiv endüstrisi çevresel etkenlerin de bastırmasıyla hızlı bir şekilde elektrik çağına giriyor. Çin bugün elektrikli otomobil satışlarında açık ara önde olsa da, Avrupa’da emisyon sınırlamalarına bağlı olarak hem model sayısı hem de satışlar çok hızlı bir şekilde artıyor. 9 ay sonunda Avrupa’da toplam satışlarda elektrikli otomobillerin (BEV) payı yüzde 4.1’e ulaşarak, Çin’i geçti.

TÜM dünyada elektrikli araçlara olan talep, model sayısının ve ülkelerde çevre bilincinin artmasıyla birlikte hızla artıyor. Bugün Çin elektrikli otomobil satışlarında açık ara lider durumdayken, bunda kuşkusuz düşük fiyatlar, regülasyonlar, teşvikler ve model sayısı büyük etken durumda. Ama emisyon sınırlamasına bağlı olarak Avrupa’daki büyüme oranı da Çin’e yaklaşmış durumda. 2019’da Avrupa’da elektrikli otomobil (BEV) satışları sadece yüzde 24 büyürken, bu yıl 9 ayda pandemiye rağmen büyüme yüzde 36.8’e yükseldi. Çin’de ise 2019’da yüzde 54 olan büyüme, bu yıl yüzde 42’ye geriledi.
ÇİN MERKEZ DURUMDA
Kuşkusuz elektrikli otomobil üretimi, satışı ve gelişimi açısından Çin şu an merkez durumunda. Zaten Avrupalı markaların bir çoğu da Çin’de üretim yaparak, maliyetleri düşürmeye çalışıyor. Bugün Çin’de satılan elektrikli otomobil fiyatları ortalama 30 bin dolar civarındayken, Avrupa’da 48 bin, Amerika’da ise 55 bin dolar. Fiyatla birlikte kuşkusuz model sayısı da Çin’i elektrikli otomobil konusunda öne çıkartıyor. Bugün Çin’de 138 farklı elektrikli otomobil modeli satılırken, bu sayı Avrupa’da 60, Amerika’da ise 17. Ama Avrupa’da 2021’den itibaren hem emisyonda 95 gr/km sınırının uygulanmaya başlaması hem de ekonomik yeni modellerin art arda piyasaya çıkmasıyla hem büyüme hem de satışta hızını artıracağa benziyor.
AVRUPA’DA PAYI YÜKSELDİ
Zaten 9 ayda satış olarak Çin önde görünse bile, pazar payı olarak Avrupa şimdiden öne geçmiş durumda. Avrupa’da elektrikli araçların pazar payı %4.1’e çıkarken, Çin’de %2.6’ya geriledi. Avrupa’daki büyümede kuşkusuz başta Norveç olmak üzere Hollanda, İsveç ve Fransa’nın payı büyük.

Türkiye’de 9 ayda
261 adet satıldı

TÜRKİYE’de şu anda resmi olarak yüzde 100 elektrikli sadece 5 model satılıyor. Bu modellerden 9 ayda sadece 261 adet satılırken, bu elektrikli otomobillerin toplam satışlardaki payının yüzde 0.1’in bile altında olduğunu ortaya koyuyor. Ama kuşkusuz Avrupa’daki gelişmelere paralel olarak Türkiye’de de benzer büyümenin yaşanacağı ortada. Yıl sonu itibarıyla Türkiye’de resmi olarak satılan model sayısı 7’e ulaşırken, 2021’de bu sayının en az 15 olması bekleniyor. Türkiye’de 2021’de 1000’e yakın, 2021’de ise 5 bin civarında elektrikli otomobil satılması hedefleniyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi