AYM, Öğretmenlik Meslek Kanunu'ndaki bazı hükümlerin iptaline ilişkin gerekçeli kararını açıkladı

AYM, Öğretmenlik Meslek Kanunu'ndaki bazı hükümlerin iptaline ilişkin gerekçeli kararını açıkladı
Gazete Pencere Haber MerkeziAnayasa Mahkemesi (AYM), Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda bazı hükümleri iptaline ilişkin verdiği kararının gerekçesini açıkladı. AYM'nin gerekçeli kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. İptal edilen hükümler...

Gazete Pencere Haber Merkezi

Anayasa Mahkemesi (AYM), Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda bazı hükümleri iptaline ilişkin verdiği kararının gerekçesini açıkladı. AYM'nin gerekçeli kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

İptal edilen hükümler 9 ay sonra yürürlüğe girecek

AYM'ye başvuruyu CHP yapmış, 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun bazı hükümlerin iptali istenmişti. 13 Temmuz'da görüşülen başvurunun ardından bazı hükümlerin iptaline, bazı hükümlerin iptal isteminin ise reddine karar vermişti.

"Kuralın belirsiz ve öngörülemez olduğundan söz edilemez"

AYM'nin gerekçesinde, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun iptali istenen 3. maddesinin 4 numaralı fıkrasında, öğretmenlik mesleğine ilişkin kariyer basamaklarının açık ve net şekilde düzenlendiği, bu yönüyle kuralın belirsiz ve öngörülemez olduğundan söz edilemeyeceği vurgulandı.

İptal gerekçesinde şunlar kaydedildi:

"Dava konusu kuralla adaylık sürecine ilişkin değerlendirme yapacağı öngörülen Adaylık Değerlendirme Komisyonunun oluşumunun, yetkilerinin, çalışma ilkelerinin ve yapacağı değerlendirmeye ilişkin objektif ölçütlerin, Aday Yetiştirme Programı'nın kapsamının herhangi bir tereddüde yer vermeyecek biçimde açık ve net olarak düzenlenmediği görülmüştür. Anayasa'da münhasıran kanunla düzenleme yapılması öngörülen kamu hizmetlerinde kalma hakkına ilişkin bir konuda herhangi bir yasal çerçeve çizilmeden, temel ilkeler belirlenmeden sınırsız, belirsiz, geniş bir alanın yönetmeliğe bırakılmasının öngörülmesi nedeniyle kuralın temel hak ve özgürlüklerin kanunla sınırlanması gerekliliğine aykırı olduğu sonucuna ulaşılmıştır."

Uzman öğretmen sınavı

Anayasa Mahkemesi, uzman öğretmen unvanı için yapılan yazılı sınava başvurabilmek için "mesleki gelişim alanlarında uzman öğretmenlik için öngörülen asgari çalışmaları tamamlamış olmak" şartını getiren düzenleme ile mesleğin kariyer basamaklarında ilerlemeye ilişkin usul ve esasların yönetmelikle düzenleneceğini öngören kanun hükümlerinin de iptaline karar verdi.

Yüksek Mahkeme, iptal hükümlerinin kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından başlayarak dokuz ay sonra yürürlüğe girmesine karar verdi.

Bakan Tekin, "gerekçeli kararı bekliyoruz" demişti

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, başöğretmen ve uzman öğretmen sınavlarına ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapmış, sınavlara dair düzenleme sinyali veren Tekin, “Bu konuda hazırladığımız bir formülü önümüzdeki hafta sizlerle paylaşacağız” demişti.

Tekin şunları söylemişti.

Öğretmenler Odası sohbetlerimizin en önemli konularından birisi kariyer basamakları oluyor. Bu konuda nihai çözüm için AYM’nin gerekçeli kararını bekliyoruz. Ancak kısa vadeli önümüzdeki sınav için küçük bir düzenleme planlıyoruz. Eğer daha önceki gibi test sınavı yaparsak, bu sınavın bir mali yükü var. Ayrıca en az 10 yıllık bir öğretmenin bir test sınavı ile değerlendirilmesini de doğru bulmuyorum. O yüzden bu konuda hazırladığımız bir formülü önümüzdeki hafta sizlerle paylaşacağız. Hem kanundaki sınav zorunluluğunu aşacak, hem sınav ücreti sıkıntısını ortadan kaldıracak ve hem de genel politikalarımızla uyumlu hızlı çözüm üretmiş olacağız. Böylece öğretmenler odası sohbetlerimizden bir talebi daha hayata geçirmiş olacağız