Eğitim-Sen Eskişehir Şube Başkanı Faik Alkan’dan MEB’e ‘müfredat değişikliği’ tepkisi: “Değişiklik bilimden yana değil, tarikatların istemleri doğrultusunda olacak”

Eğitim-Sen Eskişehir Şube Başkanı Faik Alkan’dan MEB’e ‘müfredat değişikliği’ tepkisi: “Değişiklik bilimden yana değil, tarikatların istemleri doğrultusunda olacak”
Aralık ayında yapılması planlanan müfredat değişikliğiyle ilgili konuşan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Eskişehir Şube Başkanı Faik Alkan, “Buradan temel çıkacak sonuç aslında bilimden yana değil, tarikatların...

Aralık ayında yapılması planlanan müfredat değişikliğiyle ilgili konuşan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Eskişehir Şube Başkanı Faik Alkan, “Buradan temel çıkacak sonuç aslında bilimden yana değil, tarikatların ve cemaatlerin istemleri doğrultusunda olacağını göreceğiz” dedi.

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, aralık ayına kadar okullarda uygulanan müfredatın sadeleştirileceğine yönelik açıklama yaptı. Yapılması planlanan yönetmelik değişikliğini eleştiren Eğitim-Sen Eskişehir Şube Başkanı Alkan şunları söyledi:

“Millî Eğitim Bakanımız Yusuf Tekin’in yine ayaküstü yaptığı aslında alt yapısının bir türlü oluşturulamayan müfredat ve okullardaki yansımalarını Eğitim-Sen olarak değerlendiriyoruz. Buradaki en büyük değişiklik Cumhuriyet Türkiye’sinin oluşturduğu o pragmatist eğitim sisteminden daha maneviyatçı, daha milli değerleri ön plana çıkartan bir eğitim sistemine kayış olduğunu görüyoruz. Evrensel değerler ülkemizin, Türkiye’nin son zamanda yaşadığı çağdaşlaşma ve aynı zamanda eğitimdeki birçok yansımayı biz muhtemelen bu program içerisinde göremeyeceğiz. Ülkemizi 21 yıldır yöneten bir siyasal iktidar, dokuz bakanla bir türlü ne müfredatı belirleyebildi ne de eğitim sistemi sorunlarına bir çözüm olabildi.”

“Ders kitapları bilimsellikten uzak”

Eğitim sisteminde dinî içeriklerin öne çıkacağını ifade eden Alkan, ders kitaplarının bilimsellikten uzak olduğunu kaydetti. En büyük değişiklik eğitim felsefesinde gerçekleşeceğini söyleyen Alkan, “Pragmatist eğitim modelinden millî ve maneviyatçı eğitim modeline geçeceğiz. Bu aslında siyasal iktidarın şu anda uyguladığı politikaların izdüşümü olarak karşımıza çıkacak. Bugün ders kitaplarımız bilimsellikten uzak. Bu müfredat değişikliklerini de yakından takip edeceğiz. Bizler Eğitim Sen olarak bu konularda çalışmalar yürütüyoruz, kamuoyu ile de paylaşıyoruz. Bugün gerek ders kitapları gerekse materyaller açısından okullarımızda bir kaos vardır ama yolu ve yöntemi bu değildir. Asıl paydaşlar olan sendikalarla bunu görüşmeden, asıl paydaşlar olan öğretmenlerle bu sorunu çözmeden hazırlanacak olan müfredatın da bizim sorunlarımızı çözeceğini düşünmüyoruz” dedi.

“Velileri, eğitim emekçilerini kaos bekliyor”

Alkan velileri ve eğitim emekçilerini kaos beklediği uyarısında bulundu. İkili eğitim, sınıfların kalabalık olması gibi sorunlara değinen Alkan şöyle konuştu: “Eğitimin temel sorunları olan okul binalarının depreme hazırlığı gibi hususlarda ne yazık ki bir çalışma yapmayan bakanlığımız günü kurtaracak şekli çalışmalarla eğitim sistemini yönetmeye çalışıyor. Tabii biz Eğitim Sen olarak her zaman temel felsefemiz olan, ilkelerimiz olan kamusal ve bilimsel, laik eğitim mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Bu müfredat değişikliklerini de yakından takip edeceğiz.”

Sorunların ilgili sendikalarla görüşülmeden çözülemeyeceğini vurgulayan Alkan, “Asıl paydaşlar olan öğretmenlerle bu sorunu çözmeden hazırlanacak olan müfredatın da bizim sorunlarımızı çözeceğini düşünmüyoruz” ifadelerini kullandı.

Alkan, sözlerine şunları ekledi: “Cumhuriyetin 100. yıl kutlamaları sırasında vals yapan, dans eden öğrencilerin bile hedef gösterildiği bir durumda nasıl bir eğitim müfredatı hazırlanacağını hep beraber göreceğiz.”