Kolej seçerken dikkat: Turistten İngilizce öğretmeni yapıyorlar!

Kolej seçerken dikkat: Turistten İngilizce öğretmeni yapıyorlar!
Yüz binlerce liraya mal olan yıllık kolej ücretlerini ödeyen velilere İngilizce Eğitmeni Metanet Dalgül'den uyarı geldi. "Pazarlama tuzağına düşmeyin" diyen Dalgül, "Birçok yabancı uyruklu insan Türkiye’de en kolay bulabileceği...

Yüz binlerce liraya mal olan yıllık kolej ücretlerini ödeyen velilere İngilizce Eğitmeni Metanet Dalgül'den uyarı geldi. "Pazarlama tuzağına düşmeyin" diyen Dalgül, "Birçok yabancı uyruklu insan Türkiye’de en kolay bulabileceği işin İngilizce öğretmek olduğunu ve Türk insanının yabancı öğretmene verdiği önemi bildiğinden, birkaç aylık sertifika programlarına katılıp kendilerini ‘yetkin’ sayıyorlar. Bu birçok kurumun da maalesef işine yarıyor. Yetkinlik sorduğunuzda yasal olarak yetkin olmuş oluyor, lakin beceri bazlı ise bunlar sorgulanmalı" dedi.

Modern dünyada teknolojinin de gelişimiyle yabancı dil bilmenin, özellikle de öğrenilmesi en kolay dil olduğu için İngilizce’nin önemi daha da arttı. Artık ebeveynler de çocuklarının erken yaşlardan itibaren İngilizceyi kolayca öğrenebilmesini, kendilerinin çektikleri sıkıntıları çocuklarının da yabancı dil ile ilgili yaşamamasını istiyor. Bu nedenle yabancı dil eğitimi veren kolejler ebeveynlerin odak noktasında.

Ancak yüzbinlerle liraya mal olan yıllık ücretleri gözünü kırpmadan ödeyen veliler için dikkat edilmesi gereken şeyler var. Konuya ilişkin İngilizce Eğitmeni Metanet Dalgül'den uyarı geldi. "Pazarlama tuzağına düşmeyin" diyen Dalgül, "Birçok yabancı uyruklu insan Türkiye’de en kolay bulabileceği işin İngilizce öğretmek olduğunu ve Türk insanının yabancı öğretmene verdiği önemi bildiğinden, birkaç aylık sertifika programlarına katılıp kendilerini ‘yetkin’ sayıyorlar. Bu birçok kurumun da maalesef işine yarıyor. Yetkinlik sorduğunuzda yasal olarak yetkin olmuş oluyor, lakin beceri bazlı ise bunlar sorgulanmalı" dedi.

Dalgül özetle şunları kaydetti:

“Yabancı dilin önemi bu denli vurgulanınca, en iyi dil eğitimini verdiğini iddia eden birçok kurum, bireylerin dil eğitimi ile ilgili algılarını yönetmeye başladı. ‘Yabancı öğretmenden İngilizce öğrenmek en iyisidir’ algısını yaratmaya harcadıkları eforu maalesef o yabancı öğretmenlerin yetkinliklerini denetlemeye harcamıyorlar. Size yabancı uyruklu öğretmen, ana dili İngilizce olan öğretmen vaatlerini veren kurumlardan, o öğretmenlerin öğretmenlik mezunu olup olmadıklarının teyidini almanız gerekiyor.

“Sertifika alan öğretmen oluyor”

Birçok yabancı uyruklu insan Türkiye’de en kolay bulabileceği işin İngilizce öğretmek olduğunu ve Türk insanının yabancı öğretmene verdiği önemi bildiğinden, birkaç aylık sertifika programlarına katılıp kendilerini ‘yetkin’ sayıyorlar. Bu birçok kurumun da maalesef işine yarıyor. Yetkinlik sorduğunuzda yasal olarak yetkin olmuş oluyor, lakin beceri bazlı ise bunlar sorgulanmalı.

“Sınav odaklı okul seçmeyin”

Mevcut eğitim sistemimiz gereği, her bireyin yeteneği standart prosedürlü sınavla onaylanıyor. Bu nedenle de eğitim kurumları öğrencinin sınavdaki puanına odaklandığı için, sınava yönelik bir müfredat sunuyor. Sonuç? Öğrenci sınavda geçerli bir puan alıyor, lakin dili doğal bir şekilde kullanamıyor, yıllardır almış olduğu eğitime rağmen akıcı bir şekilde konuşamıyor. Bu nedenle, ebeveynlerin bu konuda bilinçlenmesi çok önemli. Okul tercihi yaparken, mutlaka müfredatı öğrenin ve sınav başarısı ile sizi ikna etmelerine izin vermeyin. Çünkü önemli olan 3 saatlik sınavın sonucundan ziyade, çocuğunuzun öğrendiği dili rahatça kullanması. Müfredat ezberci bir sistem mi dayatıyor, yoksa çocukların kritik düşünme becerilerini geliştirerek mi eğitim veriyor bunu muhakkak öğrenmeniz gerekli.

“Yurt dışı yaz okulu imkânı sunmalı”

Son olarak, yurt dışında eğitim fırsatları sunuyor mu. Yaz okullarına götürme gibi bir fırsat sunuyor mu, bunları da bilmenizde fayda var. Çünkü çocuklar deneyimle öğrenmeye meyillidirler. Doğal ortamında gözlemleyip öğrendikleri dili daha emin bir şekilde kullanacaktırlar. Bu nedenle hem dünya insanıyla yakın iletişim kurma, hem dil becerisini geliştirme açısından, yaz okulları ile ilgili fırsatlar sunuyor olması da önemli bir faktör." (ANKA)