Altın alımında yeni dönem mi başlıyor? Uzman isimden 'yastık altı' altın uyarısı

Altın alımında yeni dönem mi başlıyor? Uzman isimden 'yastık altı' altın uyarısı
Piyasa analisti İslam Memiş, Mehmet Şimşek'in altın ithalatına karşı yeni düzenlemeye gidileceğini açıklamasının ardından beklentilerini paylaştı. Altında dijitalleşme mi başlıyor? İşte İslam Memiş'in uyarıları ve altın tahminleri...

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in altın ithalatında normalleşmeye gidileceğini ilişkin ifadelerini yorumlayan Memiş, Şimşek'in "Altın ithalatında normalleşmeye gideceğiz" ve "Bir metali ülkede olmayan döviz kaynaklarıyla ithal edeceksiniz, bir köşede atıl olarak duracak, bunun neresi vatandaşın menfaatine? Çıkar çevreleri rahatsız, kusura bakmasınlar" açıklamalarını analiz etti.

Memiş'e göre Şimşek'in bu sözleri altında yeni döneme işaret ediyor.

İran'daki uygulama protesto edilmişti: Türkiye'de nasıl sonuçlanacak?

İran'da kısa süre önce yürürlüğe giren Kapsamlı Ticaret Kanunu kuyumcuları etkilemeye başladı. İran'da da yasadışı işlemler kontrol altına alınarak kanunun 18. maddesiyle, kuyumcuların altın stokları ve alım satım faaliyetleri sisteme kaydedilme zorunluluğu getirildi.

Türkiye'deki altın ithalat yasağı ise iç piyasada kıtlık yarattı. Memiş'e göre, Türkiye'deki sistem de artık kontrolün kendisinde olduğunu belirtti.

Tahminler: Yeni dönemde altında neler olacak?

Memiş'in öngörülerine göre, altın için yeni dönemde bazı önemli değişiklikler bekleniyor:

- Seri Numaralı Altın Basımı: Rafineriler ve Darphane tarafından üretilen tüm altınlar seri numaralı olarak kayıt altına alınacak. Bu sayede altının sahibi kolayca tespit edilebilecek.

- Yastık Altı İçin Yeni Uygulamalar: Yastık altında bulunan altınlar için daha yüksek faiz getirisi sunan tekliflerin artması bekleniyor.

- Kuyum Sektöründe Daralma: Yeni yasal düzenlemelerle kuyumculuk sektörünün zorlaşması ve küçük mağazaların kapanması öngörülüyor.

- Dijital Cihaz Zorunluluğu: Satışların kayıt altına alınması için hesap makinesine benzer dijital cihazların zorunlu hale gelmesi bekleniyor.

Memiş, bu değişikliklerle birlikte "fiziki altın sahibi olan son nesil olduğumuzu" vurguluyor.