Altın ikinci günde kan kaybediyor

Altın ikinci günde kan kaybediyor
Haftanın ikinci gününe düşüşle başlayan altın fiyatlarında piyasalar ABD Merkez Bankası toplantısından çıkacak karara yöneldi. İşte altın fiyatlarının akıbeti...

Altın yatırımcıları parasal genişlemeye ne zaman yönelebileceğine dair daha fazla ipucu için bu haftaki ABD Merkez Bankası’nın (Fed) toplantısına yöneldi.

Pazartesi gününü 0,75 yükselişle kapatan altın haftanın ikinci işlem gününde 0,3 değer kaybederek ons ​​başına 2.303,05 dolardan işlem görüyor.

Fed'in Çarşamba günü alacağı kararda borçlanma maliyetlerinin art arda yedinci toplantıda da sabit kalması beklenirken, üst düzey politika yapıcıların noktasal grafik olarak adlandırılan tahminleri konusunda daha az kesinlik var.

Bloomberg anketine göre ekonomistlerin yüzde 41'i merkez bankasının bu yıl iki faiz indirimi sinyali vermesini beklerken, eşit bir yüzde ise Fed'in bu yıl ya bir kere faiz indirimine gideceğini ya da hiç indirime gitmeyeceğini öngörüyor.

Öte yandan dünya genelinde önemli merkez bankalarının enflasyonla mücadelede sona geldiğine yönelik beklentiler artmaya devam ederken, ABD'de açıklanan makroekonomik verilerin ülke ekonomisine ilişkin karışık sinyaller vermesi fiyatlamaları zorlaştırıyor.

Yıl sonunda altın ne kadar olur?

BoFA
ABD'li bankacılık devi Bank of America (BofA), altının ons fiyatının 2025 yılına kadar 3 bin doları aşacağını öngördü. Bankanın analizine göre merkez bankalarından gelen güçlü talep ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimlerine başlamasıyla birlikte yatırımcılar piyasaya geri dönecek.

GOLDMAN
Yatırım bankası devi Goldman Sachs da altında yükselişin sürmesini bekliyor. Banka, 2024 yıl sonu için altının ons fiyatı hedefini 2 bin 300 dolardan 2 bin 700 dolar seviyesine çıkardı.

Goldman da Çin dahil merkez bankalarının talebini gerekçe göstererek emtia piyasasında büyüme için birçok nokta olduğunu belirtti. Goldman Sachs, altına olan talebin, Fed'in faiz indirimleri ve ABD seçimlerinin sonuçlarına bağlı olarak artabileceğine dikkat çekti.

JP MORGAN
ABD'li yatırım bankası JPMorgan da altın fiyatlarında yükseliş bekliyor. JPMorgan, 2024 yılı için altın fiyatının ons başına 2 bin 315 dolar olacağını öngörüyor. Bankanın altının onsunun gelecek yıl 2 bin 504 dolara çıkacağını öngörüyor.

UBS
UBS stratejistleri altın tahminlerini Eylül ayı sonu itibarıyla ons başına 2 bin 500 Dolara, yıl sonu itibarıyla ise 2 bin 600 Dolara yükseltti.

Citibank
Citi analistleri, altının 6-18 ay içinde 3 bin Dolara yükselebileceğini öngördü. Citi, 2024 için altın tahminini yüzde 6,8 artışla 2 bin 350 Dolara, 2025 tahminini de aynı oranda artışla 2 bin 875 Dolara yükseltti.

Dünyadaki altın tüketiminin yüzde 50'si kuyumculukta, yüzde 40'ı yatırımlarda, yüzde 10'u ise sanayide kullanılıyor. En büyük altın üreticileri Çin, Avustralya, ABD, Güney Afrika, Rusya, Peru ve Endonezya. Mücevheratta en büyük altın tüketicileri Hindistan, Çin, ABD, Türkiye, Suudi Arabistan, Rusya ve BAE.