Asgari ücretlilerin Erdoğan'ın dediği gibi "huzurlu" olması mümkün mü?

Asgari ücretlilerin Erdoğan'ın dediği gibi "huzurlu" olması mümkün mü?
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücrete ilişkin olarak bugün gazetecilere yaptığı açıklamada "Asgari ücret noktasında da biz kesinlikle işçimizi yine enflasyona ezdirmeyeceğiz. Asgari ücrette...

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücrete ilişkin olarak bugün gazetecilere yaptığı açıklamada "Asgari ücret noktasında da biz kesinlikle işçimizi yine enflasyona ezdirmeyeceğiz. Asgari ücrette de elimizden gelen gayreti göstereceğiz.  İşçimiz bu noktada rahat olsun, huzurlu olsun" ifadelerini kullandı. Ancak Türkiye'deki asgari ücretliler "huzur" kelimesini tam anlamıyla unuttu.

Türkiye'de asgari ücret şu anda 8 bin 500 lira seviyesinde. Yüksek enflasyona karşı son 2 yıldır yılda iki kez belirleniyor ancak fiyatlar artan maaşı her defasında geçmeyi başarıyor. Alınan ücret artsa da sepete giren ürün günden güne azalıyor.

İngilizler gezme, Türkler karın doyurma derdinde

Geçen günlerde İstanbul'da yapılan Şampiyonlar Ligi Finali için Türkiye'ye gelen İngiliz vatandaşlarının 2 günlük harcamaları gündeme oturmuştu. Taraftarlar 2 günlük yeme, içme, gezme için sadece 120 Sterlin harcadıklarını beyan etti. Bu İngiltere'deki bir asgari ücretlinin yalnızca 11 saatlik çalışma parasına denk düşüyor.

Türkiye'de asgari ücretlinin saatlik ücreti 44 lira. 11 saatlik ücreti de 484 lira seviyesinde. Bugün Türkiye'de bir markette paylaşılan görüntü de ise dana bonfilenin kilosunun 830 lira olduğu görüldü. Yani asgari ücretli 11 saatlik maaşıyla sofrasına et dahi koyamıyor.

484 liraya ne alınabilir?

Türkiye'deki bir asgari ücretli 11 saatlik maaşı olan 484 lirayla en temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta güçlük çekiyor. Türkiye'deki marketlerde et, süt, bakliyat gibi bazı temel ihtiyaçların ortalama fiyatları şöyle:

1 kilo Kıyma 250-300 lira,

1 kilo kuzu kuşbaşı 350 lira

1 kilo peynir 200-250 lira

1 kilo pirinç 60 lira

Tavuk (1 kilo) 100 lira

1 litre süt 20 lira

5 Litre ayçiçek yağ 100-150 lira

1 kilo salça 60 lira

1 kilo kuru fasulye 75 lira