Atilla Yeşilada'dan dolar analizi: Yükselecek mi?

Ekonomist Atilla Yeşilada, Türkiye ekonomisinde son dönemde artan “kur krizi ve devalüasyon” tartışmalarını değerlendirdi.

Atilla Yeşilada'dan dolar analizi: Yükselecek mi?

GAZETE PENCERE - Ekonomist Atilla Yeşilada, Türkiye ekonomisinde son dönemde artan “kur krizi ve devalüasyon” tartışmalarına net bir yanıt verdi. Yeşilada, jeopolitik risklere ve Körfez Krizi’nin yarattığı arz şoklarına rağmen, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) mevcut araçlarıyla “güçlü TL” politikasını sürdürebileceğini savunuyor.

Türkiye’de ekonomi gündeminin en sıcak başlıkları olan döviz kuru ve Merkez Bankası’nın rezerv yönetimi üzerine çarpıcı bir analiz kaleme alan ekonomist Atilla Yeşilada, piyasalardaki “kur krizi kaçınılmaz” söylemlerine karşı çıktı. Yeşilada, mevcut konjonktürde bir devalüasyonun değil, güçlü TL politikasının önceliklendirileceğini öngörüyor.

Piyasalarda sıkça dile getirilen “TL aşırı değerli, kur serbest bırakılmalı” görüşünü eleştiren Yeşilada, böyle bir adımın devasa bir enflasyon şoku yaratacağını ve siyasi maliyetinin çok ağır olacağını vurguluyor. Yeşilada’ya göre, TCMB’nin elindeki araçlar bir ödemeler dengesi krizini önlemeye fazlasıyla yetiyor.

Yeşilada, kurumun bu konudaki yetkinliğini şu sözlerle özetliyor:

"TCMB’nin kur üzerindeki büyük baskılarla başa çıkma ve bu süreçten galip çıkma konusunda ciddi bir 'kas hafızası' var. 2019 yerel seçimleri, 2023 genel seçimleri ve Rahip Brunson krizi gibi dönemlerde atılan adımlar, TCMB’nin rezerv yönetimi konusunda ne kadar proaktif olabileceğini gösterdi."

Körfez bölgesindeki gerilimi "war porn" (savaş pornografisi) olarak tanımlayan ve gelişmeleri yakından takip eden Yeşilada, bölgedeki çatışmaların küresel ekonomik dayanıklılığı en az bir yıl daha zayıflatacağını öngörüyor.

Ancak Yeşilada, Türkiye’nin bu arz şoklarına rağmen TL’yi koruyabileceğini, çünkü TCMB’nin bankalardan döviz borçlanıp TL verme (swap işlemleri) yoluyla rezervlerini yeniden oluşturma yeteneğine sahip olduğunu belirtiyor.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar