Ayçiçeği yağı bir gecede lüks oldu

Ayçiçeği yağı bir gecede lüks oldu
Önceki gün ayçiceği yağına zam geleceği yönündeki iddialardan sonra marketlerde kuyruk oluştu. Ayrıca, zincir marketlerin ayçiçeği yağı satış reyonlarına, “Tüm müşterilerimizin faydalanabilmesi için, yağ satışlarımız...

Önceki gün ayçiceği yağına zam geleceği yönündeki iddialardan sonra marketlerde kuyruk oluştu. Ayrıca, zincir marketlerin ayçiçeği yağı satış reyonlarına, “Tüm müşterilerimizin faydalanabilmesi için, yağ satışlarımız 1 adet ile sınırlıdır” yazısı asıldı. İstanbul’da birçok zincir markette saatler içinde 5 litrelik ayçiçeği yağları tükendi. Ayçiçeği yağında yüksek zamlarla karşılaşan vatandaşlar, yüksek fiyatlı etiketleri sosyal medyada paylaşarak tepkilerini dile getirdi. Sosyal medyaya düşen görüntülerde market içerisindeki raflara tırmanan müşteriler üst raflardaki yağları almak için birbiriyle adeta yarıştı.

Sanal marketlerdeki ayçiçeği yağı fiyatlarında ve vatandaşlar tarafından sosyal medyada paylaşılan bazı fiyat etiketlerinde, 5 litrelik yağ fiyatlarının 250-350 liraya çıktığı görüldü. Öte yandan sosyal medyada paylaşılan bazı videolarda, vatandaşların marketlere akın ettiği görüntüler yer aldı.

3 SAAT ARAYLA FİYAT FARKI FATURAYA YANSIDI

İstanbul'un Pendik ilçesi Nazımbey Caddesi'ndeki bir markette saat 09.59'da 5 litresi 108 TL olan ayçiçek yağının saat 12.46 itibarıyla 119,95 TL'den satıldığı görüldü. Aynı marka üründe 3 saat arayla yapılan alışverişte ortaya çıkan fiyat farkı faturaya yansıdı.

YENİ TARIM VE ORMAN BAKANI: STOKLAR YETERLİ

Yeni Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi ise “yeterli stok bulunmadığı ve piyasa fiyatlarının arttığına yönelik gerçeği yansıtmayan spekülasyonlar” yaratıldığını söyledi. Tarım ve Orman Bakanlığı dün yayımladığı basın açıklamasında, bazı temel gıda ürünlerinde yeterli stok bulunmadığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirterek Türkiye’nin yeterli miktarda ayçiçeği yağı stoku bulunduğunu belirtti:
“Toplam ayçiçeği üretimimiz 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 17 artmıştır. Ayçiçeği üretimindeki son yıllardaki artışa rağmen yurt içindeki tüketimin artması ve pandemi koşullarında artan talep nedeniyle ihtiyacımızın bir kısmı ithalat yoluyla karşılanmaktadır.”

ÇÖZÜMÜ GECE BASKININDA BULDULAR

AK Partili Diyarbakır Bağlar Belediyesi zabıta ekipleri ise stokçuluk yapan marketlere gece saatlerinde baskın düzenledi. Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu’nun talimatıyla ilçe genelinde anlık baskınlar yapan zabıta ekipleri, depolarda stoklanmış ürünlerle karşılaştı. Marketlerin raflarında yer almayan yağların depolarda olduğu görüldü. İş yerlerini tek tek inceleyip didik didik arama yapan ekipler, stoklanan ürünlere el koydu ve yasal süreç başlattı.

VE '36 AY TAKSİTLE' YAĞ SATIŞI BAŞLADI

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan krizle birlikte, Türkiye’nin ham yağ ithalatının olumsuz etkileneceği endişesiyle başlayan yağ krizi sonrasında internette 18 litrelik teneke ayçiçeĞİ yağı 36 ay vadeli taksitle satılmaya başlandı.

T24’ün aktardığına göre, bir internet sitesinde yer alan bir ilana göre 18 litrelik teneke ayçiçeĞİ yağı 1.098 liradan satılırken aylık 44 lira ödemeyle 36 ay vadeli taksit seçeneği sunuldu.

SOYLU, 'GEREĞİNİ YAPARIZ' DEDİ, EMNİYET İŞLEM BAŞLATILDIĞINI DUYURDU

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Trabzon’da katıldığı programda, marketlerde stok kalmadığı iddialarına ilişkin olarak kamu düzenini bozmaya çalışanları tespit edeceklerini belirterek, “Sosyal medya üzerinden, birtakım siyasi manipülasyonlarla bu milletin ‘Şu bitecek, bu bitecek’ diye marketlere gitmesini tahrik edenlere gereğini yaparız. Türkiye’nin bu konularda herhangi bir eksikliği söz konusu değildir” dedi. Ardından Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) 45 hesap hakkında işlem başlatıldığını duyurdu: “Yürütülen sanal devriye faaliyetleri kapsamında, Twitter isimli sosyal medya platformu üzerinde “Yağ fiyatları” üzerinden provokatif ve dezenformasyon içeren paylaşımlarda bulunan 45 hesap hakkında işlemlere başlanılmıştır” denildi.

'AK PARTİ DÖNEMİ BU KUYRUKLARLA HATIRLANACAK'

Yaşananlara tepki gösteren CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, “Etme bulma dünyası… İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşananlarla dalga geçiyorlardı. AKP dönemi ekmek, akaryakıt ve taneyle kısıtlandırılarak satılan yağ kuyruklarıyla hatırlanacak” ifadelerine yer verdi. CHP Grup Başkan vekili ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç da “5 litre ayçiçeği yağı 320 TL olmuş. Hala ‘yeterli stoktan’ bahsediyorsunuz. Millet evine ayçiçeği yağı alamaz hale geldi. Bu durumu düzeltecek bir politikanız var mı? Millete hikaye anlatmayın, çözüm anlatın Vahit Kirişçi” ifadelerini kullandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Ocak ayı verilerine göre 2020-2021 döneminde Türkiye’nin arpa ithalatının yüzde 40’ı Rusya’dan; ayçiçeğinin ise yüzde 56’sı Rusya’dan ve yüzde 12’si Ukrayna’dan yapılıyor. Uzmanlar artan ithalat ve enerji maliyetleri düşünüldüğünde Türkiye’deki ekmek gibi unlu mamullerde de fiyat artışı yaşanacağını öngörüyor.