Balkanlar ve Yunan adaları gözden düştü: Tatilcilerin yeni gözdesine yüzde 80 talep patlaması!
Kurban Bayramı tatilinin uzatılmasıyla hem iç hem de dış pazarda patlama yaşandı. Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, Balkanlar ve Yunan adalarının bu bayram sönük kaldığını, buna karşın Japonya talebinin yüzde 80 arttığını vurguladı.
GAZETE PENCERE - Kurban Bayramı tatilinin 9 güne uzatılması, turizm sektöründe hem doluluk oranlarını hem de satışları etkiledi. Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, bayram döneminde birçok bölgede dolulukların yüzde 90’ın üzerine çıktığını söyledi. Hava koşullarının da talep dağılımında etkili olduğunu ifade eden Onaran; Karadeniz, Güneydoğu Anadolu ve Kıbrıs’ın öne çıkan destinasyonlar arasında yer aldığını belirtti.
Ayrıca, uzun paket turlara olan ilginin belirgin şekilde arttığını kaydetti. Tüketici davranışlarında tatil süresinin belirleyici olduğunu vurgulayan Onaran, geçmiş yıllarla kıyaslama yaparak, “9 gün tatil olmadan önce 4-5 günlük tatiller çok satıyordu” dedi.
FİYATLAR YÜZDE 30 ARTTI
Bloomberg HT'den Alara Akgün'ün haberine göre fiyatlamalara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Onaran, yurt içi satış fiyatlarında geçen yıla göre yaklaşık yüzde 30 artış olduğunu, yurt dışında ise döviz bazında yüzde 4’lük bir yükseliş görüldüğünü kaydetti.
Maliyet yapısına da değinen Onaran, paket turlarda uçak bileti payının yüksek olduğuna dikkat çekerek, “Bin dolarlık paket satıyorsunuz ve bu fiyatın neredeyse yarıya yakını uçak maliyeti oluyor” dedi.
“JAPONYA’YA TALEP GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 80 ARTTI”
Onaran’ın aktardığına göre; destinasyon bazında talep değişkenlik gösteriyor. Buna göre Japonya’ya olan ilgi geçen yıla kıyasla yüzde 80 artarken, Balkanlar’da benzer bir ivme görülmedi.
Mısır’a yönelik talebin ise savaşın etkisiyle önce gerilediğini ancak son dönemde iklim koşullarının da etkisiyle yeniden artışa geçtiği belirtildi. Yunanistan adalarında ise beklentilerin altında talep oluştuğu ifade edildi.
Sektörde yurt içi hareketliliğin daha güçlü seyrettiği belirtilirken Onaran, bayram döneminde Türkiye genelinde yaklaşık 15 milyon kişilik bir hareketlilik beklendiğini söyledi. Yurt dışı satışların ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25-30 oranında arttığı ifade edildi.
ABD’Lİ TURİSTLERDE YÜZDE 20 DÜŞÜŞ
Onaran, dış pazarlara ilişkin değerlendirmesinde ise Türkiye’ye gelen ABD’li turist sayısında düşüş yaşandığını belirtti. Söz konusu gerilemenin yaklaşık yüzde 20 seviyesinde olduğu ifade edildi.
Turizm sektörü, bayram dönemindeki güçlü talebin yaz sezonu beklentilerini desteklediğini belirtirken, fiyat artışları ve destinasyon bazlı farklılaşmaların önümüzdeki dönemde de yakından izleneceği değerlendiriliyor.
Kaynak:Haber Merkezi