Bloomberg: Ekonomik krizle boğuşan seçmen Erdoğan'ı cezalandırdı

Bloomberg: Ekonomik krizle boğuşan seçmen Erdoğan'ı cezalandırdı
Dünya basınında, Türkiye'deki yerel seçimler nasıl yankı buldu? Bloomberg'ün yorumu,  Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz nedeniyle seçmenin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı cezalandırdığına yönelik oldu.Dış basında muhalefetin yerel...
Dünya basınında, Türkiye'deki yerel seçimler nasıl yankı buldu? Bloomberg'ün yorumu,  Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz nedeniyle seçmenin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı cezalandırdığına yönelik oldu.

Dış basında muhalefetin yerel seçim zaferi ilginç başlıklarla değerlendirildi. Reuters, "Muhalefet yeniden dirildi" yorumuyla seçim sonuçlarını dünyaya duyururken, Bloomberg, "Ekonomik sorunlarla ezilen seçmen Erdoğan'ı cezalandırdı" yorumu yaptı.

İşte dış basında Türkiye'deki yerel seçimlerin yansımalarına yönelik yapılan yorumlar:

Reuters:

Yeniden dirilen muhalefet kritik yerel seçimlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a darbe indirdi. Türkler ülke genelinde gerçekleşen yerel seçimlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve partisine şimdiye kadarki en büyük seçim mağlubiyetini yaşattı. Seçim muhalefeti tekrar bir siyasi güç olarak öne çıkarırken, İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu Cumhurbaşkanının en büyük rakibi olarak daha da güç kazandı.

Bloomberg:

Türkiye yerel seçimlerinde Erdoğan tarihi bir yenilgi yaşadı. Ekonomik sorunlarla ezilen seçmenler Cumhurbaşkanını cezalandırdı. Erdoğan’ın iktidar partisine destek tarihinin en düşük düzeyine indi.

The Economist:

Cumhurbaşkanı Erdoğan bir seçim felaketi yaşadı. Muhalefet partisi İstanbul, Ankara ve ülke genelinde büyük bir yerel seçim zaferi elde etti.

Financial Times:

Muhalefet büyük şehirlerde kazanarak Erdoğan’a büyük mağlubiyet yaşattı. Ekonomik sorunlar Cumhurbaşkanının iktidar partisine olan desteğin kayda değer oranda gerilemesine yol açtı.

BBC:

Muhalefet tarihi zaferle Erdoğan’ı şaşırttı. Seçim sonuçları büyük şehirlerde kontrolü yeniden kazanmak isteyen ve üçüncü dönem görevini sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan için çok ciddi bir darbe.

Le Monde:

Muhalefet için ezici bir galibiyet, Erdoğan için keskin bir yenilgi. Pazar günü gerçekleşen seçimin en büyük kazananı Cumhuriyet Halk Partisi. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde tekrar zafer kazanan CHP, Erdoğan’ın Karadeniz Bölgesi ve Anadolu’daki kalelerinde de yeni galibiyetler elde etti. Zafer tartışmasızken, sonuçlar da tarihi nitelik taşıyor.

France 24:

Türkiye’deki geçim krizi ağırlaşırken, seçmenler Erdoğan’ın AKP’sini cezalandırdı. Pazar günü yapılan seçimler Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve iktidar partisi AKP’nin 20 yıldan fazla bir süredir yaşadığı en büyük malubiyet oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ana akım ekonomi politikalara çark etmesine rağmen ülkenin resmi enflasyon oranı tekrar yüzde 67’lere tırmanırken, Türkiye’de muhalefet güçlü bir yerel seçim zaferini kutluyor.

Associated Press:

Yerel seçimlerde Erdoğan yenilirken, muhalefet büyük kazanımlar elde etti. Erdoğan balkon konuşmasında seçim yenilgisini kabul ederken, seçmlenlerin partisine bir mesaj verdiğini ve partisinin öz eleştiri yapacağını söyledi

Middle East Eye:

Yerel seçimlerde iktidar partisi AKP çarpıcı kayıplarla mağlup oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın partisinin oylarında tarihi bir düşüş görülürken, muhalefetin ağır topu Ekrem İmamoğlu İstanbul’da büyük farkla bir dönem daha belediye başkanlığı kazandı. AKP en büyük beş şehirde seçimi kaybederken, partinin oyu yüzde 36’nın altına düşerek 2002 genel seçimlerden bu yana en düşük seviyeye geriledi. Ülkenin ilk siyasi partisi CHP ise 1977’den bu yana ilk kez bir seçimin galibi oldu.

Wall Street Journal:

Türkiye’nin Erdoğan’ı yerel seçimlerde büyük bir kayıp yaşadı. Ekonomideki sorunlar iktidar partisinin oylarını düşürdü. Büyük şehirlerde kazanan muhalefet on yıllar sonra ilk kez en çok oyu alan parti oldu.

RIA Novosti:

Türk analistler yerel seçimlerdeki zaferin ardından muhalefetin cumhurbaşkanlığı için erken seçim talep edeceğini tahmin ediyor.

The National News:

Cumhurbaşkanı Erdoğan yenilgiyi kabul etti. Cumhuriyet Halk Partisi yerel seçimlerde büyük kazanımlar elde ederken, AKP ise büyük kayıplar verdi. Muhalefetin belediye başkan adayları İstanbul ve Ankara’da zafer elde ederken, seçim Cumhurbaşkanı için sürpriz bir seçim yenilgisi oldu.

The Guardian:

Türkiye’nin muhalefet partisi yerel seçimleri sildi süpürdü. Ekrem İmamoğlu sürpriz şekilde İstanbul’da ikinci dönem belediye başkanlığı kazanırken, CHP’yi ulusal siyasetin merkezine taşıdı. Ana muhalefet partisi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iktidar partisi karşısında beklenmedik bir zafer elde etti.