CHP'li Günaydın'dan Merkez Bankası'na tepki: Merkez Bankası vatandaşın nasıl ezildiğini umursamıyor

CHP'li Günaydın'dan Merkez Bankası'na tepki: Merkez Bankası vatandaşın nasıl ezildiğini umursamıyor
CHP'li Gökhan Günaydın Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın enflasyon raporu toplantısındaki sözlerini, "Vatandaşın nasıl ezildiğini ne görmekte ne umursamaktadır" ifadelerini kullanarak eleştirdi.

CHP'li Gökhan Günaydın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan'ın açıkladığı 'Enflasyon Raporu 2024 hakkında açıklama yaptı.

Günaydın'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Merkez bankası Başkanı yüzde 70 olan gıda enflasyonunu yıl sonu itibariyle yüzde 35,5 olarak öngördüğünü söylüyor. Başkanı ben pazara çıkmaya davet ediyorum. Eskiden kırmızı et alamadığı için beyaz et alan vatanda, artık tavuk etindeki artışlarla da beyaz et tüketemiyor. Soruyorum Merkez Bankası Başkanı'na gıda enflasyonunu yüzde 70'den yüzde 35'e indirmek için Merkez Bankası veya hükümet nasıl bir önlem aldı ki yarıya düşeceğini ön görüp tahminde bulunuyor?

Yine konut fiyatlarında yavaşlama var bunun da kira fiyatlarında bir gevşemeye yol açacağını ön görüyoruz diyor. Bu kez de Merkez Bankası Başkanı'nı İstanbul'da, Ankara'da, İzmir'de görevlileri aracılığıyla bazı semtlerde kiralama yapma ve verilerini öğrenme ve kamuoyuyla paylaşmaya davet ediyorum. Bırakın ev almayı vatandaş kirasını ödeyemiyor. Bu öngörü mantıkla bağdaşmıyor.

Daha önemlisi bir iktisat politik okuma yapmak zorundayız.

Başkan 'para politikalarında olan kararlı duruşumuz enflasyonu aşağı doğru çekecek' kararlı duruş dediğiniz faizi yüzde 50 civarında tutmaktır. Bu para politikanızı destekleyen mali politikanız yok.

'Kredi faizlerinin geldiği durum itibariyle iç talebin yavaşlamasından' bahsediyor. Merkez Bankası Başkanı. Yani diyor ki tüketici kredileri o kadar artmış ki kimse kullanamaz ve dolayısıyla harcama yapamaz demek. Bunu iç talebi daraltmanın bir vesilesi olarak görüyor. Kredi kartlarındaki faiz oranlarının artırılması vatandaşın temel ihtiyaçlarını kredi kartları üzerinden görebilmesi olanağını da ortadan kaldırıyor. Merkez Bankası Başkanı'na göre bu iç talebi baskılamak ve enflasyonu düşürmektir. Vatandaşın nasıl ezildiğini ne görmekte ne umursamaktadır.