Depremin birinci yılında akıllara gelen sorular: Toplanan bağışlara ne oldu? Söz verilen konutlar neden yapılamadı?

Depremin birinci yılında akıllara gelen sorular: Toplanan bağışlara ne oldu? Söz verilen konutlar neden yapılamadı?
6 şubatta Kahramanmaraş merkezli 11 ili derinden etkileyen ve on binlerce vatandaşın hayatını kaybettiği depremlerden sonra depremzedelere yardım için Türkiye Tek Yürek kampanyası düzenlendi. Kampanya kapsamında toplanan 128 milyar...
6 şubatta Kahramanmaraş merkezli 11 ili derinden etkileyen ve on binlerce vatandaşın hayatını kaybettiği depremlerden sonra depremzedelere yardım için Türkiye Tek Yürek kampanyası düzenlendi. Kampanya kapsamında toplanan 128 milyar 949 milyon lira bağışa ne oldu? Canlı yayında bağış sözü veren bağış yapmamış kaç kurum ve kişi var? Bu soruların cevabı ise bilinmiyor.

Gazete Pencere Haber Merkezi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya yaptığı son basın açıklamasından depremden etkilenen vatandaşların normal hayata dönebilmeleri için düzenlenen bağış kampanyasında 128 milyar 949 milyon lira toplandığını ve bunun 79 milyar 263 milyon lirasının harcandığını söyledi. Ancak AFAD'ın resmi internet sitesinde yayınlanan toplam bağış 115 milyar 146 milyon 528 bin lira olarak açıklanmıştı.

29 milyar lira kayıp

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Meclis’e verdiği soru önergesinde bu miktarın 85 milyar 697 milyon 129 bin lira olduğunu belirtmiş ve aradaki farka ne olduğunu sormuştu.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verdiği yanıtta “Türkiye Tek Yürek” kampanyasında toplanan 128 milyar 949 milyon liranın 79 milyar 263 milyon lirasının harcandığını söylemişti.

Gürer, Bakan Yerlikaya’nın yanıtı sonrası yaptığı açıklamada AFAD hesaplarına yatırılan 29 milyar liralık bağışın bölgeye gönderilmediği belirterek “Bölgede ihtiyaç varken hesaplarda deprem yardımlarının tutulması anlaşılır bir durum değildir” Aradan geçen 1 yılda depremzedelerin yaşadığı sorunlar devam ediyorken 29 milyar liranın akıbeti merak ediliyor.

Yardımlar ve verilen sözler

Deprem 11 kenti etkilemişse de en büyük yıkım Adıyaman ve Hatay’da gerçekleşti. Ancak bu iki kentte sorunlar hala devam ediyor. Soğuk havaya rağmen vatandaşlar çadırlarda yaşamlarını idame ettirmeye çalışırken yardımların koordinasyonunda bir kriz yaşandığı çok açık.

Bağımsız kuruluşlarca yapılan araştırmalarda konaklama, ısınma ve suya erişim sorunun devam ettiği belirtilirken depremlerin üstünden bir yıl geçmiş olmasına rağmen alt yapı da yeniden düzenlenmiş değil.

Söz verilen konut sayısı

Milyarlarca lira bağış toplanmasına rağmen söz verilen konut sayısına iktidar ulaşabilmiş değil. Depremden hemen sonra Erdoğan bir yıl içinde 319 bin konut inşa edeceklerinin sözünü vermişti.

Geçtiğimiz gün Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki yaptığı açıklamada 2 ay içinde 50 bin evin teslim edileceğini, 200 bin konutun ise 2024’ün sonuna doğru tamamlanacağını söyledi.

Yüzbinlerin evsiz kaldığı ortamda 319 bin konut teslimini seçimin ana vaadi yapan AKP, vatandaşlara yalnızca 25 bin konut teslim edebildi. Vadedilen konut sayısına ulaşılamaması nedeniyle halk çadırlarda yaşamaya devam ediyor.