"Dönüşümde yarısı bizden" kampanyasının ayrıntıları belli oldu

"Dönüşümde yarısı bizden" kampanyasının ayrıntıları belli oldu
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşümün öncelikli olarak İstanbul’da olacağını sonrasında diğer bölgelere yayılacağını söyledi.İktidarın açıkladığı kentsel dönüşüme yönelik,...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşümün öncelikli olarak İstanbul’da olacağını sonrasında diğer bölgelere yayılacağını söyledi.

İktidarın açıkladığı kentsel dönüşüme yönelik, “Dönüşümde Yarısı Bizden” kampanyasına başvurular 26 Nisan-29 Mayıs tarihleri arasında yapılabilecekken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum çalışmanın detaylarını anlattı.

Kurum’un  verdiği bilgilere göre kampanya kapsamında ilk yıl yerinde 200 bin, rezervde 100 bin konutun dönüştürülmesi, 5 yıl içerisinde yaklaşık 1 milyon bağımsız bölümün dönüştürülmesi hedefleniyor.

Önceliğin İstanbul’a verildiği kampanya daha sonra 7 bölgeye yayılacak. Başvurular içinse herhangi bir ücret talep edilmeyecek.

Başvuruların fazla olması durumunda ise kura yöntemine gidilecek. Başvuruyu bir binadaki herkesin ya da çoğunluğun yapması koşulu yok. Herhangi bir mülk sahibi yapabilecek. Ancak dönüşüm için 2/3 çoğunluğu aranacak.

Çoğunluğa katılmayan hak sahiplerinin maliklerin arsa payları; arsa payı değeri üzerinden anlaşma sağlayan diğer paydaşlara açık artırma usulü ile satılacak.

Birden fazla parselde, birden fazla dairesi olan ve hisse tapusu olanlar da başvuru yapabilecek.  Başvurularda gelir şartı aranmayacak.

TOKİ marifetiyle inşa edilecek binalar yapılmadan önce zemin etüdü yapılacak. Binaların teslim süresi içinse en fazla 2 yıl öngörülüyor. Riskli konutu yıkılanlar da bu kampanyadan yararlanabilecek.

Dönüşüme kapsamında yapılacak yapının kat adetleri parselin yürürlükteki imar planı şartlarını aşmamak şartıyla anlaşma sağlayan maliklerin kararına göre belirlenecek.

Yapının yıkılmasından sonra, malikin başvurusuna müteakip 5 bin 250 lira kira, 10 bin 500 taşınma yardımı yapılacak.

Başvuru süreci, başvuru yapılan internet sitesi üzerinden takip edilecek. İlerlemeler kısa mesaj ve mail olarak da maliklere bildirilecek.