Ekonomi kördüğüm: PPK üyeleri, faiz ve enflasyon ne olacak?

Ekonomi kördüğüm: PPK üyeleri, faiz ve enflasyon ne olacak?
Ekonomi yönetimi yeni dönem için çalışmalara başladı. Dün Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomide yeni dönem ve faiz politikası için "Görüşüm değişmedi ama kabullendik" açıklaması yaptı.Yeni...

Ekonomi yönetimi yeni dönem için çalışmalara başladı. Dün Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomide yeni dönem ve faiz politikası için "Görüşüm değişmedi ama kabullendik" açıklaması yaptı.

Yeni dönemde ekonomide atılacak ilk ve en önemli somut adım 22 Haziran'daki Para Politikası Kurulu (PPK) kararı. Hemen hemen herkes toplantıdan sert bir faiz artışı bekliyor. Ancak faiz artışına Erdoğan'ın nereye kadar müsemma göstereceği, bir önceki dönemde PPK üyelerinin değişmemesinin yaratacağı güvensizlik ve faiz yükselse bile ekonominin ne ölçüde toparlanacağı halen büyük soru işareti.

TIKLAYIN- Erdoğan, faize yol verdi: Görüşüm değişmedi ama kabullendik

Ekonomistler PPK'ya dikkati çekiyor

Ekonomistler eski Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu döneminde PPK'da bulunan ve faizin yüzde 19'dan yüzde 8,5'e çekildiği sürede alınan kararların altında imzası bulunan üyelerin görevlerine devam ettiğine dikkati çekiyor. Bu kararın yeni Başkan Hafize Gaye Erkan'ı "kontrol altında tutmak" için yapıldığı görüşü savunuluyor.

Bir diğer mesele de mevcut durumun yabancı yatırımcıların Türkiye'ye çekilmeye çalışılmasında negatif rol oynayacağı görüşü. Ekonomist Uğur Gürses bugün attığı bir Tweet'te söz konusu durumun Erkan'ın "en büyük handikapı" olarak tanımlayarak ekledi:

"Saçma sapan bir para politikası izleyerek enflasyonu patlatan, döviz rezervlerini çarçur eden bir heyetle birlikte bir hafta sonra karar alacak olması. Faizin ne olacağı kadar, alınacak kararın sağlayacağı güven de önemli. TL'yi paspas eden bu ekip yerinde duracak mı? Kararlar bu ekiple alınmaya devam mı edilecek? Daha 1 ay önce faizi yüzde 8.5'e kadar indirip burada tutan ekiple faiz arttırım kararı mı alacak? Yoksa güven veren bir PPK için heyet yenilenecek mi? En temel soru budur... "

Sorunlar faiz artışıyla çözülecek boyutu aştı...

Ekonomistlerin bir diğer görüşü de 2 yıldır düşük faiz politikasıyla ekonomide açılan sorunların artık kuru kuruya faiz artışıyla çözülecek boyutu aştığı yönünde. İktisatçı Mahfi Eğilmez bugün blogunda kaleme aldığı yazıda şu ifadeleri kullanıyor:

"Ne yazık ki bugün artık sadece faizi artırarak enflasyonu düşürecek noktada değiliz. Çok daha fazlasını yapmamız, baştan sona bozduğumuz sistemi düzeltmeye başlamamız gerekiyor. Herkes olmayanı harcamak istiyor, herkes bir mucize bekliyor, yapılması gerekenler konusunda biraz ayrıntıya girseniz kimse dinlemek istemiyor. "

TIKLAYIN- Mahfi Eğilmez: Bugün sadece faizi artırarak enflasyonu düşürecek noktada değiliz

Ekonomiyi bekleyen tehlike: Stagflasyon mu geliyor?

Stagflasyon, ekonomide durgunluk (işsizlik artışı) ile enflasyon oranının aynı anda görülmesi durumudur. Birçok uzmana göre stagflasyon gerek enflasyondan gerekse de ekonomik daralmadan çok daha "yapışkan" ve çözülmesi zor bir durum.

İktisatçı Hayri Kozanoğlu ANKA'ya verdiği bir demeçte, önümüzdeki dönemde beklenen faiz artışlarının stagflasyon tehlikesine yol açabileceği kanısında. Kozanoğlu, faizlerin yükseltilmesinin de tek başına çözüm olmayacağını da ifade ederek durumu şöyle açıkladı:

Peki bundan sonra ekonomi rahata kavuşacak mı? Hayır. Türkiye ekonomisi o kadar ciddi sorunlarla karşı karşıya ki faizlerin yükseltilmesi yeni sorunlara, komplikasyonlara yol açacak. Durgunluk içinde enflasyon (stagflasyonla) karşılaşabiliriz."

TIKLAYIN- Hayri Kozanoğlu: Şimşek ve Erkan’ın niyetlerinin vatandaşların hayatlarını düzeltmek olmadığı görülüyor