Emekli maaş farklarının hesaplara yatacağı tarih netleşti

Emekli maaş farklarının hesaplara yatacağı tarih netleşti
Yaklaşık 16 milyon emekli ek zamların ne zaman yatırılacağını merakla bekliyor. Genel Kurul’da bugün görüşülmesi beklenen ek zam farkının yatırılacağı tarih belli oldu. İşte detaylar...TÜİK’in açıkladığı enflasyon...
Yaklaşık 16 milyon emekli ek zamların ne zaman yatırılacağını merakla bekliyor. Genel Kurul’da bugün görüşülmesi beklenen ek zam farkının yatırılacağı tarih belli oldu. İşte detaylar...

TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranına göre 6 aylık enflasyon farkıyla birlikte yüzde 37,57’lik zam artışı alan SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ek olarak yüzde 5’lik artışa gidildi. Erdoğan en düşük emekli maaşının yüzde 5’lik zamla birlikte 10 bin liraya tamamlanacağını açıklamıştı. Milyonlar, emekli maaş farklarının ne zaman ödeneceğini merak ediyor. Maaş farkları ödemelerinin yapılabilmesi için düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor. SGK, Emekli Sandığından aylık alanların ocak ayı zam farkı ile harp ve vazife malullerinin ek ödemelerinin 26 Ocak'ta ödenmeye başlanacağını duyurdu.

Emekliye ek zam Meclis'te yasalaştı mı?

Meclis Genel Kurulu bu hafta çalışma hayatını ilgilendiren kanun teklifi için mesai yapacak. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin beklediği düzenleme bugün Genel Kurul gündemine gelecek. Teklifle SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına ek yüzde 5 zam yapılıyor. En düşük emekli maaşı 10 bin liraya çıkarılıyor.

Emekliye ek zam ve maaş farkının yatırılacağı tarih

SGK, Emekli Sandığından aylık alanların ocak ayı zam farkı ile harp ve vazife malullerinin ek ödemelerinin 26 Ocak'ta ödenmeye başlanacağını duyurdu. Maaş farkları ödemelerinin yapılabilmesi için düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor. Sabah'ın haberine göre, düzenlemenin 26 Ocak Cuma gününe kadar yasalaşarak Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Yeni emekliler de ek zamdan yararlanacak mı?

Kanun teklifine göre, ek zam 2024 yılından önce bağlanmış aylıklar ile 2024 yılında bağlanacak tüm malullük, yaşlılık ve ölüm aylıklarına yansıtılacak. Buna göre, kanun yürürlüğe girmeden önce emeklilik dilekçesi verenler ile kanun yürürlüğe girdikten sonra emeklilik dilekçesi verenler dahil 2024 yılı içinde emeklilik başvurusu yapacak veya aylık bağlanacak herkes 5 puanlık ilave zamdan ve 10.000 TL’ye yükseltilen en düşük emekli aylığı uygulamasından yararlanacak. Ek zamdan SSK ve BAĞ-KUR kapsamında dul ve yetim aylığı alanlar da aynen yararlanacak.

e-Devlet’teki emekli maaşı ne anlama geliyor?

Henüz emekli olmamış 4/a ve 4/b’lilerin emekli aylığı tutarları e-Devlet’te şu an yüzde 37,57 zamlı olarak görünüyor. Maaş bilgileri, ek zamma dair kanun yürürlüğe girdikten sonra yüzde 42,57 zamma göre tekrar güncellenecek.

En düşük emekli aylıklarında ilave zam farkı nasıl hesaplanacak?

Kök aylığı 7500 liranın altında olanların kök aylıkları yüzde 37.57 artırılacak. Bu artırım sonrasında bu tutarın altında kalanlar 7500 lira ödenecek, 7500 lirayı geçenlere de yeni tutar ödenecek. Yasal düzenlemenin ardından kök aylıklar yüzde 42.57 zam oranına göre yeniden hesaplanacak. Buna göre 10 bin liranın altında kalan aylıklar bu tutara tamamlanacak.

Dün itibarıyla 7500 lira aylık alanlar yasa çıktıktan sonra 2 bin 500 lira daha ödenecek. Kök aylığı 10 bin lirayı geçenler de yeni tutar üzerinden hesaplanan farkı alacak. Örneğin; Aralık ayında kök aylığı 7 bin 200 lira olan yüzde 37.57 zamla birlikte 9 bin 905 lira alacak. Yasa çıktıktan sonra yüzde 42.57 oranına göre hesap yapılacak aylık 10 bin 265 liraya çıkacak. Bu kişiye 360 lira ilave zam farkı yatacak.

Ek zamla birlikte işçi, esnaf, çiftçi aylıkları ne kadar olacak?

SSK (2000 öncesi) 7 bin 616 lira olan emekli aylığı yüzde 42.6 artışla 10 bin 860 liraya çıktı. SSK (2000 sonrası) 4 bin 723 lira olan kök aylık 6 bin 735 liraya çıkacak ancak bu tutar 10 bin liraya tamamlanacak. Kök aylığı 6 bin 818 lira olan en düşük Bağ-Kur emeklisinin aylığı 9 bin 722 liraya, Bağ-Kur tarım işçilerinin kök aylığı da 5 bin 420 liradan 7 bin 729 liraya çıkarken bu tutarlar 10 bin liraya tamamlanacak.